Histori http://mediapress.al/wp-content/uploads/2018/06/Albert_Einstein.jpg

Albert Einstein ishte racist dhe ksenofobist

Publikuar: 14/06/2018

Një nga ditaret e udhëtimit të botuar rishtaz të Albert Einstein ka zbuluar pikëpamjet raciste dhe ksenofobike të fizikantit.

E shkruar midis tetorit 1922 dhe marsit 1923, ditaret përcjellin përvojat e tij në Azi dhe në Lindjen e Mesme.

Einstein në ditar bën përgjithësime gjithëpërfshirëse dhe negative, duke i quajtur kinezët të zellshëm, të trashë dhe  të ndyrë.

Shkencëtari më vonë do të bënte avokatin për të drejtat civile në SHBA, duke e quajtur racizmin “një sëmundje e njerëzve të bardhë”.

Kjo është hera e parë që ditarët janë botuar si një vëllim i pavarur në anglisht.

Publikuar nga Princeton University Press, Ditari i Udhëtimit të Albert Ajnshtajnit: Lindja e Largët, Palestina dhe Spanja, 1922-1923, u redaktua nga Ze’ev Rosenkranz, ndihmës drejtor në Institutin e Teknologjisë në Kalifornisë në projektin ‘Letrat Einstein’.

Einstein udhëtoi nga Spanja në Lindjen e Mesme dhe nëpërmjet Sri Lanka kaloi në Kinë e Japoni.

Fizikani përshkruan arritjen në Port Said në Egjipt dhe përballjen me “Levantina të çdo hije … sikur vijnë nga ferri” në bordin e anijes për të shitur mallrat e tyre.

Ai gjithashtu përshkruan kohën e tij në Colombo në Ceilon, duke shkruar për popullin: “Ata jetojnë në ndotje të madhe dhe kanë erëza të konsiderueshme në tokë, bëjnë pak, dhe kanë pak nevojë.”

Por për kinezët ka ruajtur komentet më ‘pikante’.

Ai i përshkruan fëmijët kinezë si ‘ i “të pandreqshëm dhe të trashë”, duke shtuar se do të ishte për të ardhur keq nëse kinezët do të zëvëndësonin rracat e tjera.

Në terma të tjerë fizikanti e quan Kinën ‘komb të çuditshëm’ duke pretenduar se ekziston një ndryshim shumë i vogël midis burrave dhe grave kineze.

Gjithashtu tregon sesi burrat janë “të paaftë për të mbrojtur veten” nga “tërheqja fatale” e femrave.