Teknologji http://mediapress.al/wp-content/uploads/2018/04/telegram.jpg

Rusia mbyll aplikacionin e njohur

Publikuar: 06/04/2018

Mbikëqyrësi i internetit në Rusi, ka kërkuar që aplikacioni i Telegramit të bllokohet, pasi nuk ka plotësuar kërkesat në afatin e caktuar.

Rusisë në internet ka kërkuar që shërbimi i lajmëtarit të telegramit të bllokohet, pasi nuk arriti të dorëzojë çelësat e enkriptimit të shërbimeve speciale përpara afatit të caktuar.

Deklarata e lëshuar nga Roskomnadzor të premten thotë se agjencia ka drejtuar një kërkesë një gjykate të rrethit në Moskë “për të kufizuar qasjen në të gjitha burimet që i përkasin Partneritetit të Përgjegjësisë së Kufizuar të Telegram Messenger në internet në territorin rus”.

Lëvizja është rezultat i zbulimit të Shërbimit Federal të Sigurisë (FSB) se Telegrami nuk po respektonte ligjin rus që rregullon shkëmbimin e të dhënave ndërmjet shërbimeve të sigurimit dhe kompanive të internetit.

Gjykata tani ka pesë ditë për të vendosur nëse do të fillojë procedurën për kërkesën.

Në fund të marsit, Gjykata e Lartë e Rusisë kërkoi që Telegrami, një lajmëtar i njohur dhe platformë për blogim, të dorëzojë çelësat e enkriptimit të trafikut të klientëve të saj në FSB pa urdhër gjykate.

Menjëherë pas shpalljes së vendimit, Roskomnadzor zyrtarisht paralajmëroi Telegramin se nëse nuk zbatohet as vendimi i gjykatës, kompanisë mund t’i bllokohet veprimtaria në Rusi.  

Afati i caktuar nga Roskomnadzor skadoi të premten.

Themeluesi i telegramit Pavel Durov u përgjigj me një reagim në Twitter, duke deklaruar se kërcënimet nuk do të funksiononin dhe se kompania gjithmonë do të avokonte lirinë dhe privatësinë.

Pak kohë më vonë, specialistët në kompani shpjeguan se ishte e pamundur të vepronit me urdhrat e agjencive shtetërore sepse Telegrami nuk ka çelësa encryption për mesazhet e klientëve – korrespondentët i shkëmbejnë ato direkt.

Të premten, avokatët e Telegrameve thanë se pozicioni i kompanisë mbi çështjen mbeti i njëjtë – ai konsideroi kërkesat e agjencive shtetërore të paligjshme dhe teknikisht të pamundura për të përmbushur.

Mediat ruse e interpretuan lajmin si një shenjë që Telegrami së shpejti do të bllokohej dhe u kthye tek zyrtarët për komente.

Sekretari i shtypit i Vladimir Putinit, Dmitri Peskov, u tha gazetarëve se zyrtarët e Kremlinit e konsideronin Telegramin një shërbim të përshtatshëm të lajmëtarëve dhe e përdornin atë për të komunikuar me shtypin, por shtoi se nëse shërbimi do të bllokohej, ata do të kërkonin një platformë alternative.