Diaspora jonë http://mediapress.al/wp-content/uploads/2021/05/Rf117eb46698193da33a700f23a1b7689.jpg

Italia nis procedurat per pranimin e studenteve të huaj në vitin e ri shkollor 2021-2022Ministria Italiane për Universitetine Kërkimin shkencor ka informuar e ka bërë publik nisjen e procedurave për pranimin e studentëve të huaj që duan të studiojnë apo të specializohen në Unviersitetet italiane.

Studentët e huaj e të gjitha ata që kërkojnë të kryejnë kurse të larta formimi, në Universitetet, Akademitë e Konservatorët Italianë, kanë kohë deri më 30 nëntor 2021 për të plotësuar procedurat përkatëse në bazë të udhëzimeve të kësaj ministrie dhe të Ministrisë së Çështjeve të jashtme dhe të Bashkëpunimit Ndërkombëtar si dhe të kushteve të imponuara nga ecuria e situatës pandemike globale.

Në dokumentin prej 23 faqesh që RTV Ora ka siguruara, kërkesa paraprake për pranimin e kandidatëve studentë të huaj duhet bërë në portalin shtetëror UnivesitiItaly duke ndjekur treguesit e përcaktuar.

Leje e vizës për motive studimi lëshohet nga përfaqësuesit diplomatikë në vendet e prejardhjes së studentëve, ndërsa leja e qëndrimit për motive studimi lëshohet vetëm nga Ministria e Brendshme Italiane.

Vlefëshëmria e njohja e titujve të studimit është në varësi të institucioneve që e kanë lëshuar dhe përfaqësuesve diplomatikë e konsullorë, por që nuk kushtëzojnë pranimin o jo të kandidatit në kursin e degën e zgjedhur.

Shqipëria mban vendin e parë për numrin e lartë të studentëve në Universitetet italiane.

Gjatë vitit të fundit 2019-2020 rezultojnë 75 203 studentë shqiptarë të regjistruar në universitetet italiane me një rritje prej 8.5% në krahasim me një vit më parë e baraz me 12.1% të studentëve jo komunitarë në sistemin shkollor italian, raporton RTV Ora.

Ndërsa në vitin shkollor 2017-2018 janë shënuar 9527 studentë të rinj të ardhur nga Shqipëria e të regjistruar në Universitete.

Procedura e pranimit të studentëve të rinj të huaj për vitin e ri shkollor 2021-2022 është e hapur dhe për të gjitha ata që këkojnë të kryejnë kurse të larta formimi e specializimi në sektorin artisitk, muzikor e koral, në akademitë e konservatorët italianë, raporton RTV Ora

Numri i studentëve të huaj që do të pranohen në sezonin e ri shkollor, do të varet nga numri i vendeve të hapura të vënë në dispozicion nga Universitetet italiane e nga kërkesa e tyre.

Të fundit

Emigrantët shqiptarë në Greqi organizojnë protestë paqësore për hapjen e kufijve

Komuniteti shqiptar në Greqi ka lajmëruar se do të organizojë sot një protestë paqësore në sheshin “Sintagma” për hapjen e kufijve. Protesta është paralajmëruar të mblidhet në orën

Çfarë thirrje ka ministrja e jashtme për diasporën

Ministrja e jashtme e Kosovës, Donika Gërvalla, në një prezantim që pati të martën për publikun gjermanishtfolës, bëri të qartë se prioriteti i kryesor i qeverisë Kurti, është luftimi i

Diaspora ia mësyn Kosovës për Fitër Bajram

Menjëherë pas lajmit nga Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) në Zvicër se ka hequr Kosovën nga lista e karantinës, kanë ndryshuar planet e mërgimtarëve që jetojnë në Zvicër.

Zvicra heq Kosovën nga lista e karantinës

Zyra Federale e Shëndetit Publik (BAG) sapo ka aktualizuar listën e vendeve me rrezik. Me riaktualizimin e fundit, karantina është e detyrueshme për shumë shtete, regjione dhe bashkësi të shte

Shqiptari që po punon për Silicon Valley

Të punosh për Silicon Valley është një ëndërr. Tashmë e bërë realitet për Gerion Treska. Ai thotë se, arriti të zhvillojë një intervistë mbi një pozicion, i cili lidhej drejtpërdrejt

Festivali i Salzburgut në Austri po krenohet me Elbenita Kajtazin

Është sopranoja shqiptare, Elbenita Kajtazi, e cila së fundmi ka nisur përgatitjet për festivalin në të cilin para pesë vjetëve u paraqit si artiste e re, ku debutoi në skenën evropiane të

Info Tjera