Ekonomi http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/11/127564366_3706791776045439_3402961482457122867_o.jpg

Kërkohet heqja e TVSH-së për investimet në energjinë solareInstituti për Politika Zhvillimore (INDEP) ka publikuar projektin për “Promovimi i Efiçiencës së Energjisë dhe Burimeve të Ripërtritshme në Kosovë”.

Qëllimi i projektit nga INDEP ishte mbështetja e institucioneve por edhe sektorit biznesor në Kosovës për zbatimin e eficincës së energjisë dhe arritjes së synimeve të dakorduara nga marrëveshjet ndërkombëtare.

Doruntina Musa, hulumtuese në INDEP, në një konferencë për media tha se synimi kryesoj i projektit ishte që të ngrisë vetëdijen dhe të ngrisë dialogun mes palëve të interesit në këtë fushë.

“Ky projekt ka filluar implementimin që nga dhjetori i vitit të kaluar përmes kësaj konference po e bëjmë përmbylljen. Qëllimi i këtij projekti ishte që të mbështesim institucionet dhe sektorin biznesore të Kosovës drejt zbatimit të efiçeincës së energjisë dhe arritjen e synimeve të dakorduraura në marrëveshjet ndërkombëtare dhe për planin e efiçiencës së energjisë përbrenda komiteti të energjisë. Për më tepër projekti synon që të ngrisë vetëdijen, të nxisë investimet në masat e efiçincës së energjisë nga sektori biznesor si dhe të nxisë dialogun mes palëve të interesit në këtë fushë.

Musa foli edhe për rëndësinë e efiçiencës së energjisë, duke theksuar edhe së fatkeqësiht Kosova varet ende nga prodhimi i energjisë elektrike.

Aktivitet tjetër i INDEP ishte edhe fushata “Miqtë e energjisë”.

Dardan Abazi nga INDEP tha se kanë disa rekomandime për politikbërësit se si duhet vijuar tutje në mënyrë që efiçienca jetë jetë jo vetëm një politikë e imponuar nga Bashkimi Evropian por që të jetë politikë e cila vërtetë shfrytëzon efiçiencën për të promovuar zhvillimin ekonomik në vend, rritjen e cilësisë së jetës së qytetarëve dhe për të promovuar siguri të furnizimit me energji elektrike.

“Ne po duam që politikbërsëve t’iu ofrojmë disa alternativa, rekomandime se si duhet vijuar më tutje në mënyrë që efiçienca e energjisë të jetë jo vetëm një politikë e cila imponohet nga BE për të përmbushur disa kritere që na dhënë të tjerët, por që të jetë një politike e cila vërtetë shfrytëzon efiçinecën për të promovuar zhvillimin ekonomike në vend, për të promovuar rritjen e cilësisë së jetës së qytetarëve dhe për të promovuar një siguri të furnizimit me energji elektrike. Efiçienca e energjisë mundëson që të kemi më pak nevojë për prodhim të energjisë nga prodhimet ndotëse dhe të shmangim këto avari me ndërprerje të energjisë elektrike të cilat janë shkaktuar si presion i rritjes së presionit në rrjet dhe rritjes së kërkesë për energji”, tha Abazi.

Abazi ka folur edhe për heqjen e TVSH-së nga investimet e energjisë solare.

“Heqja e tvsh-së nga investimet të energjisë solare do të zvogëlonte kosto të investimeve 18 përqind dhe do të rriste në masë të madhe investimet në këtë sektor. Kjo normalisht ndërlidhet me skemën aktuale të mbështetjes së konsumatorëve me vetëkonsum[…]ne kemi rekomanduar qeverisë që në bashkëpunim me sektorët e tjerë të zhvillojë konsultimet publike dhe të fillojë menjëherë me heqjen e tvsh-së për investime në energji solare sepse kjo do të rriste në masë të madhe investimet në energji solare”, tha ai. 

Të fundit

KEK arrinë rekord të prodhimit

Pyetje: Si kanë për formuar Njësitë prodhuese të Energjisë Elektrike? Luigj Imeri: Duke u bazuar në informatat e shërbimeve zyrtare të Korporata Energjetike e Kosovës reflekton se ka arritur

Prodhohet bateria e makinës që mund të karikohet për 5 minuta

Bateri të afta të karikohen plotësisht në pesë minuta janë prodhuar në një fabrikë për herë të parë, duke shënuar një hap të rëndësishëm drejt makinave elektrike që karikohen aq sh

Bllokohet gjiganti i teknologjisë

Facebook ka pranuar një çështje që la shumë përdorues të iPhone të pyesnin pse kishin dalë nga aplikacioni i mediave sociale. Gjiganti i teknologjisë zbuloi një “ndryshim konfigurimi” t

ATK, së shpejti edhe me një shërbim të ri elektronik

Administrata Tatimore e Kosovës, vazhdimisht është në përpjekje që të ofroj lehtësira më të mëdha për tatimpagues. Së shpejti do të ofroj edhe një shërbim të ri elektronik, ku përmes

ATK-ja me shërbim të ri elektronik për tatim paguesit

Administrata Tatimore e Kosovës, vazhdimisht është në përpjekje që të ofroj lehtësira më të mëdha për tatimpagues. Së shpejti do të ofroj edhe një shërbim të ri elektronik, ku përmes

Mbi 700 mijë euro nga diaspora për menaxhimin e pandemisë

Është bërë e ditur, se vlera e grumbullimit të të ardhurave nga diaspora vetëm për Covid është mbi 717 mijë euro, ndihmat këto të ardhura nga diaspora, tha drejtori i Thesarit të Kosovë

Info Tjera