Ekonomi http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/07/maxresdefault-4.jpg

Përkundër pandemisë, Kosova eksporton 70 milionë euro më shumë mallraPërkundër efekteve negative që ka pasur pandemia në ekonominë vendore, eksportet e produkteve të prodhuesve kosovarë kanë shënuar rritje.

Shifrat e mallrave të eksportuara nga Kosova këtë vit janë ngritur. Sipas zëdhënësit të Doganave të Kosovës, Adriatik Stavileci, eksportet janë rritur për një vlerë prej rreth 21 përqind.  “Derisa vitin e kaluar deri në muajin nëntor kemi pasur 324 milionë euro eksporte, sivjet eksporti i produkteve kosovare drejta vendeve të ndryshme ka arritur në rreth 400 milionë euro. Nëse kjo pasqyrohet në përqindje i bie që kemi rreth 21% më shumë produkte të eksportuara apo 70 milionë euro më shumë vlerë…Importi i produkteve të huaja gjatë këtij viti si pasojë e rënies së konsumit ka rënë. Në vitin e kaluar deri në këtë periudhë kemi pasur rreth 4 miliardë importe, derisa sivjet kemi rreth 3.8 miliardë. Pra kemi ulje të importeve për rreth 200 milionë euro”, tha Stavileci për RTV Dukagjinin.

Hulumtuese nga Instituti Riinvest, Visar Hoti thotë se në rritjen e eksportit mund të kenë ndikuar disa faktorë.

“Mund të them se ndoshta Kosova ka arritur të plotësojë ndonjë boshllëk në tregun evropian, që nuk kanë mundur ta plotësojnë blloqet tjera me të cilat bënë tregti Evropa, ose ndodha ne kemi qenë më kompetitiv me prodhuesit tjerë gjatë kësaj periudhe”.

Statistikat tregojnë se Kosova blenë dhjetëfish më shumë mallra se sa që shet në shtetet tjera.

Të fundit

Vjen në Kosovë laboratori i njohur hungarez

Laboratori i njohur ndërkombëtar Neumann Labs ka nisur operimin në Kosovë. Me këtë rast, drejtori i “IPL Neumann Labs” në Kosovë, Musa Ahmeti ka thënë se realizimi i këtij investimi vje

ATK tejkalon planin e të hyrave janar-maj 2021 për 23.9 milion euro

Vazhdon trendi i rritjes së të hyrave nga Administrata Tatimore e Kosovës, ku nga muaji janar deri në maj 2021 është arritur që të inkasohen 23.9 milion euro me shumë së plani i paraparë, n

Në këtë vend i jepet fund përdorimit të teknologjisë 3G

Gjermania i jep fund telefonisë mobile 3G, e njohur gjithashtu si UMTS. “Telefonica O2” ka njoftuar se në korrik do të fillojë fikjen e rrjetit të saj 3G në rajonet e para, që do të përfu

Firefox me ridizajnimin më të madh të bërë deri më tani

Ashtu siç ishte paralajmëruar disa muaj më parë, ridizajnimi masiv i shfletuesit Firefox ka mbërritur tashmë. Mozilla thotë se dizajni i ri redukton shpërqendrimet, klikimet shtesë apo koha e

Samsungu nis prodhimin e modeleve të reja të palosshme

Telefonat e rinj të palosshëm nga Samsungu – Galaxy Z Flip 3 dhe Galaxy Z Fold 3 – pritet të lansohen në muajin gusht të këtij viti. Kompania tashmë raportohet se ka nisur prodhimin në mas

Asambleja e Shoqatës së Bankave të Kosovës zgjodhi kryesinë

Shoqata e Bankave të Kosovës ka mbajtui mbledhjen e Asamblesë së Përgjithshme me ç‘rast zgjodhi kryesinë e re dhe anëtarët e Bordit të Drejtorëve për mandat dy-vjeçar. Gjatë kësaj mbl

Info Tjera