Tech http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/08/apple-iphone.jpg

Apple prodhoi iPod-in spiun për Qeverinë e SHBA-sëVetëm kur mendojmë se asgjë nuk mund të na befasojë më, një histori spiune e denjë për James Bond arrin nga SHBA.

Apple ndihmoi qeverinë amerikane të bënte një version të iPod që shërben si një pajisje spiune.

Ish-punonjësi i Apple, David Scheyer, në një tekst të gjatë për Tidbits, zbuloi se në vitin 2005, dy persona nga kompania “Bechtel”, në emër të Ministrisë së Energjisë kontaktuan Apple.

Ata dyshohet se kishin nevojë për ndihmë për një iPod që do të dukej dhe funksiononte si një i vërtetë, por do të kishin brenda tij sensorë sekret për të regjistruar të dhëna.

Vetëm katër vetë dinin për të gjithë projektin. Inxhinierët ndihmuan në hartimin dhe krijimin e një versioni të veçantë të softuerit iPod që do të plotësonte kërkesat “sekrete”.

“Ata donin të shtonin pajisje speciale në iPod dhe të regjistronin të dhëna në të, por në një mënyrë që ishte e pamundur të zbulohej. Dhe iPod prapë duhej të dukej krejt i zakonshëm,” shpjegoi Scheer.

Ai theksoi se Apple nuk mori asnjë dollar të vetëm për të gjithë projektin, por ata e bënë atë si një “shërbim” për Ministrinë e Energjisë.

Edhe pse Scheer kurrë nuk zbuloi saktësisht se çfarë po bënin këta njerëz me këtë pajisje të modifikuar, ai spekulon se ata mund ta kenë kthyer atë në një banak të fshehur Geiger në mënyrë që ata të mund të matnin fshehtë rrezatimin.

Se historia është e vërtetë u konfirmua nga disa ish-punonjës të tjerë të Apple, të cilët panë dy vizitorë misteriozë. Sidoqoftë, Apple nuk ka zyrtarisht asnjë të dhënë për “iPod special”.

Kjo histori u konfirmua edhe nga Tony Fadel, një inxhinier i cili quhet “Babai i iPod”.

“Nuk ka dyshim se ky projekt ishte i vërtetë. Është një histori interesante se si filloi të gjitha, dhe si u mbajt e fshehtë,” shkroi ai në llogarinë e tij në Twitter./Tch

Të fundit

4K po zëvendësohet me 8K

Pavarësisht se televizorët 4K janë ende në fillesat e tyre, kjo nuk e ka ndalur progresin e 8K-së. Gjithsesi, nuk bëhet fjalë për një kohë të shkurtër, dhe ka ende shumë pengesa teknike p

Eksplodon SpaceX në testim

Raketa SpaceX që një ditë do ta çojë njerëz në Mars eksplodon gjatë testit të planifikuar. Një raketë SpaceX ka shpërthyer në Teksas si pjesë e një prove presioni të kryer nga firma am

Zbulohet data kur do të prezantohet iPhone 12

Ngjarja e Apple iPhone 12 është vendosur të mbahet në muajin e ardhshëm dhe do të zbulohen katër modele të ndryshme.  iPhone 12 pritet të prezantohet më 13 tetor, para-porositë do të

Ndryshon Google Maps

Google Maps tashmë është një aplikacion i domosdoshëm celular për shumë udhëtarë, duke ofruar një dhuratë të pasur të dhënash që ndihmon të lundroj nëpër qytete dhe fshatra. Google M

Samsung prezanton telefonin e ri

Telefonët Fan Edition nga Samsung janë dizajnuar për eliminuar hendekun mes rangut të lartë Galaxy S dhe Note dhe atij të mesëm Galaxy A. Ndryshe nga dy modelet e fundit të smartfonëve prezan

Facebook paralajmëron mbylljen në Evropë

Facebook thotë se mund të ndalojë përdorimin e aplikacionit Facebook dhe Instagam në Evropë falë rregullave të reja të privatësisë, të cilat ndikojnë mënyrën sesi rrjeti social transfer

Info Tjera