Tech http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/08/images.jpg

Krijohet pajisja që mund t’i manipuloj ëndrrat!Krijohet një pajisje që mund të manipulojë ëndrrat.

Shumë pranë fantashkencës, kjo gjë është krijuar nga një grup kërkimor i universitetit MIT të Bostonit dhe mund të përdoret për të konsoliduar kujtimet dhe nocionet e të mësuarit dhe të të nxënit.

Kjo pajisje aktivizon atë që ekspertët e fushës quajnë inkubacion i drejtuar i ëndrrave.

Mbahet në puls dhe para gjumit, përsërit me mesazhe zanore, një skene, apo një kujtim, apo thjesht të një peisazhi.

Kjo gjë funksionon gjatë fazës kur njeriu është në një gjendje të ndërmjetme mes zgjimit dhe gjumit, që në gjuhë shkencore quhet ipnagogji.

Kjo fazë është e ngjashme me fazën rem të gjumit, por ndryshe nga kjo e fundit, njeriu mund të ndjejë dhe të perceptojë dhe të përpunojë në mendim atë çka dëgjon, teksa është në prag të gjumit të thellë.

Kjo pajisje që është pagëzuar me emrin Dormio, me anë të sensorëve kërkon të dhëna fiziologjike që shënojnë që njeriu ka rënë në gjumë të thellë.

Në këtë moment sistemi zgjon njeriun, duke e pyetur se çfarë po ëndërronte, duke e përsëritur këtë gjë disa herë.

Deri më tani, eksperimentimi ka dalë me sukses në 49 vullnetarë, ku në 67% të rasteve ka rezultuar se është ëndërruar ajo që është propozuar nga pajisja.

Megjithatë autorët shpjegojnë se do të vijojë ende një fazë i perfeksionimit të teknikës inovatore.

Të fundit

Samsung prezanton telefonin e ri

Telefonët Fan Edition nga Samsung janë dizajnuar për eliminuar hendekun mes rangut të lartë Galaxy S dhe Note dhe atij të mesëm Galaxy A. Ndryshe nga dy modelet e fundit të smartfonëve prezan

Facebook paralajmëron mbylljen në Evropë

Facebook thotë se mund të ndalojë përdorimin e aplikacionit Facebook dhe Instagam në Evropë falë rregullave të reja të privatësisë, të cilat ndikojnë mënyrën sesi rrjeti social transfer

Sony jep lajmin e hidhur për PlayStation 5

Sony ka konfirmuar se PlayStation 5 nuk do të mbështesë lojërat e PS4, PS3, PS2 ose të gjeneratës së parë, përkundër se është spekuluar se do ndodh një gjë e tillë. Entuziastët e lojë

Mark Zuckerberg adhurues i madh i Samsung

Samsung dhe Facebook kanë qenë partnerë në projekte të ndryshme për një kohë të gjatë. Tani, CEO i Facebook ka zbuluar se ai është një adhurues i madh i telefonave inteligjentë të Samsu

YouTube do testoj rivalin e TikTok

YouTube ka njoftuar se do të testojë një version beta në Indi për të rivalizuar aplikacionin popullor të videove TikTok. Platforma e re e quajtur YouTube Shorts, do të kufizojë videot në 15

Qendra e të dhënave nënujore e Microsoft nxirret nga uji pas dy vjetësh

Dy vjet më parë, Microsoft fundosi një qendër të dhënash në brigjet e Orkney (Mbretëria e Bashkuar) në një eksperiment të egër. Kjo qendër e të dhënave tani është marrë nga fundi i o

Info Tjera