Tech http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/11/ESA_3.jpg

Sateliti i parë në botë që do të pastrojë hapësirënMbretëria e Bashkuar do të ndihmojë në ndërtimin e një pjese të satelitit të parë në botë të projektuar ekskluzivisht për të hequr një pjesë të hedhurinave hapësinore duke e tërhequr atë në atmosferën e Tokës për t’u djegur.

Kompania britanike Elecnor DEIMOS do të punojë me Clearspace për të hartuar sistemin e kontrollit të qëndrimit dhe orbitës që do të orientojë anijen ndërkohë që mbledh mbeturinat.

Anija kozmike prej 100 milion £ do të nisë në vitin 2025 në atë që është quajtur ‘misioni robotik i vetëvrasjes’ nëse do të kapte një pjesë të vetme të hedhurinave hapësinore përpara se të shkatërronte mbeturinat dhe vetë duke u djegur në atmosferën e Tokës ‘sigurtë larg jetës’.

Ajo është duke u ndërtuar nga fillimi zviceran Clearspace, me mbështetjen e Agjencisë Evropiane të Hapësirës (ESA) dhe tetë kombeve duke përfshirë Mbretërinë e Bashkuar – të cilët kontribuan me 12 milion.

I njohur si ‘The Claw’, ai do të përdorë një lëvizje pincer për të mbledhur mbeturinat, para se t’i japë asaj një ri-hyrje të kontrolluar në atmosferën e Tokës në një ‘mision robotik vetëvrasës’.

Zvarritja e mbeturinave në atmosferë do ta lejojë atë të dekompozohet në mënyrë të sigurt dhe larg jetës dhe do ta mbajë atë nga përplasja potencialisht me objekte të tjera orbituese.

Kompania e hapësirës ajrore dhe e mbrojtjes Elecnor Deimos do të projektojë Sistemin e Kontrollit të Qëndrimit dhe Orbitës të Clearspace-1 i cili do të orientojë dhe pozicionojë satelitin për të ndihmuar në kapjen e hedhurinave hapësinore, duke përdorur gjeneratorë të energjisë, shtytës dhe antena.

Për katërmbëdhjetë miliardë vjet, midis shpërthimit të madh dhe vjeshtës së vitit 1957, hapësira ishte e pacenuar, por që nga ajo vjeshtë njerëzit kanë vendosur 10.000 satelitë në orbitë.

Të fundit

Samsung do të ofroj një opsion të ri në Galaxy S21

Gjigandi jug korean Samsung pritet të sjellë modelin e Galaxy S21. Por, ky model do të sjellë një mënyrë të lehtë për hapjen e tij. Derisa modelet tjera janë të krijuara për të mundësua

Rrjeti i madh me përditësime të reja

Facebook ka prezantuar përditësimet e fundit për përdoruesit e tij, të cilat kanë të bëjnë me festat e fundvitit dhe atë se çfarë i karakterizon më së shumti ato: dhurimin! Me ndryshimet

Snapchat ju ofron mundësinë të fitoni para

Snapchat thotë se në Spotlight do të shfaqen përmbajtje nga llogari private dhe personale si dhe yjet më të mëdhenj. Fitimet gjenerohen nga video të cilat duhet të aplikojnë për skemën dhe

YouTube me rregulla të reja për të gjithë ata që fitojnë para

YouTube ka rregulla të reja, të cilat krijuesit e përmbajtjes nuk ka gjasa t’i pëlqejnë. Gjegjësisht, kur një reklamë shfaqet në këtë platformë, ata në videon e të cilave janë reklama

Twitter sjellë ndryshime të reja

Twitter dëshiron të jetë më tepër sesa thjeshtë blloqe tekstesh prej 280 karakteresh. Ditën e martë rrjeti social prezantoi cicërimat që fshihen vetvetiu dhe paralajmëroi ardhjen e veçoriv

Google lidhet me bankat

Google ka njoftuar se po i jep sistemit të saj të pagesave mobile Google Pay një pamje të re dhe gjithashtu disa veçori më shumë. Google Play i ri për iOS dhe Android është tani në dispozic

Info Tjera