Tech http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/08/android-oreo-storage-100762299-large.jpg

Si ti ruani të dhënat tuaja nga hakimi në telefonTelefonat inteligjentë janë një pjesë e domosdoshme e jetës sonë.

Madje mund të themi se ata janë bërë një qendër kryesore, pasi ne ruajmë pothuajse gjithçka në ta.

Nga mesazhet dhe numrat e telefonit të rëndësishëm, deri te fotot, fjalëkalimet, numrat e kartave të kreditit dhe të ngjashme, transmeton lajmi.net.

Por përderisa ato janë shumë të rëndësishme për ne (dhe ne vetëm ndërgjegjësohemi për to kur ata ndalojnë së punuari ose i humbasim ato), fakti është se ne nuk i mbrojmë sa duhet telefonat inteligjentë.

Sipas një studimi të kryer nga American Pew Center, gati 30 për qind e përdoruesve të telefonave të mençur nuk përdorin asnjë teknikë të bllokimit të ekranit.

Dhe ky është hapi i parë në mbrojtjen e intimitetit dhe informacionit.

Hapi i parë për të mbrojtur pajisjen tuaj dhe të dhënat është të ndizni bllokimin e ekranit.

Ju mund ta zgjidhni vetë teknikën – nga një PIN ose fjalëkalim, përmes një modeli që vizatoni në ekran, ose mbrojtje biometrike që përfshin njohjen e fytyrës ose shtypjen e gishtave.

Bllokimi i ekranit do ta bëjë të vështirë qasjen në informacionin tuaj dhe për të shmangur një situatë kur dikush mund të shfrytëzojë mundësinë kur jeni larg nga telefoni juaj dhe ta përdorin atë.

Hapi i dytë ka të ngjarë të jetë i vështirë për këdo që është vazhdimisht në lëvizje, por me të vërtetë duhet të shmangë ngarkimin e telefonit tuaj në pikat e ngarkimit publik, siç janë ato në aeroporte ose në transportin publik.

Përkatësisht, nëse futeni drejtpërdrejt në një port USB, kjo lidhje nuk përdoret vetëm për të ngarkuar një telefon të mençur, por mund të përdoret gjithashtu për të shkëmbyer të dhëna ashtu si kur lidheni me një kompjuter ose një telefon tjetër.

Nëse hakerët e përdorin këtë fakt, ata mund të përdorin me lehtësi të gjitha të dhënat e telefonit tuaj që mendoni se janë të sigurta.

Kështu që herën tjetër, sillni me vete baterinë shtesë, ose të paktën sigurohuni që telefoni juaj të jetë vendosur “vetëm i ngarkuar” në vend që të ndajë të dhëna.

Një mënyrë tjetër për të mbrojtur të dhënat është përmes vërtetimit me dy hapa.

Ndërsa ky “hap shtesë” mund të duket si ‘ngarkesë’ për shumë njerëz, në të vërtetë është shumë i rëndësishëm.

Edhe nëse dikush arrin të “godasë” fjalëkalimin e llogarisë tuaj, shtypja në një identifikim tjetër ka të ngjarë ta ndalojë atë.

Vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet azhurnimit të rregullt të sistemit operativ dhe aplikacioneve në telefon.

Azhurnimet u sjellin përdoruesve aftësitë më të fundit dhe i mbron ata nga dobësitë e sigurisë.

Përveç kësaj, azhurnimi i sistemit operativ madje mund të përmirësojë performancën e pajisjes dhe madje të zgjasë jetën e baterisë.

Për mbrojtje të shtuar, fikni WiFi dhe Bluetooth kur nuk i përdorni.

Shumë përdorues thjesht kanë të aktivizuar të gjitha opsionet e lidhjes me rrjetin e parë të disponueshëm ose kufjet pa tel.

Por hakerët mund të përfitojnë nga fakti që ky kanal është i hapur për të hakuar pajisjen tuaj.

Thjesht hapni rrjetin pa tel dhe të gjithë telefonat inteligjentë që janë në afërsi do të përpiqen në atë rrjet.

Kushtojini vëmendje të veçantë lidhjes Bluetooth, sepse nëse lidheni me pajisjen e gabuar, hakerët do të kenë qasje në të dhënat tuaja dhe nuk do të jeni në dijeni për këtë.

Përdoruesit e iPhone duhet të jenë të kujdesshëm kur përdorin opsionin e Ndarjes së Dokumenteve AirDrop.

Ai duhet fikur kur nuk dërgoni ose merrni dokumente, pasi nëse AirDrop është vazhdimisht i ndezur, dikush mund të përfitojë nga ky opsion dhe të dërgojë një aplikacion ose kod me qëllim të keq për pajisjen tuaj.

Nëse e ndani internetin tuaj celular me pajisje të tjera përmes një hotspot, sigurohuni që kjo lidhje të jetë e koduar.

Jo vetëm që do të parandalojë një të huaj të përdorë internetin tuaj, por edhe ju do të mbroni informacionin që dërgoni dhe merrni përmes asaj lidhje.

Dhe ashtu si me Bluetooth dhe WiFi, fikni hot-spot kur nuk ju nevojitet.

Më në fund, sigurohuni që të keni aktivizuar opsionin Find My Phone (zakonisht gjendet në cilësimet e telefonit tuaj) dhe të dini se si ta përdorni.

Kjo do të thotë, në rast se telefoni juaj është i humbur, do të jetë më e lehtë të shikoni vendndodhjen e tij aktuale, të dërgoni një mesazh te “gjetësi”, ose thjesht të fshini të dhënat nga distanca, duke parandaluar cilindo që të përdorë informacionin tuaj për qëllime të tij. 

Të fundit

Facebook paralajmëron mbylljen në Evropë

Facebook thotë se mund të ndalojë përdorimin e aplikacionit Facebook dhe Instagam në Evropë falë rregullave të reja të privatësisë, të cilat ndikojnë mënyrën sesi rrjeti social transfer

Sony jep lajmin e hidhur për PlayStation 5

Sony ka konfirmuar se PlayStation 5 nuk do të mbështesë lojërat e PS4, PS3, PS2 ose të gjeneratës së parë, përkundër se është spekuluar se do ndodh një gjë e tillë. Entuziastët e lojë

Mark Zuckerberg adhurues i madh i Samsung

Samsung dhe Facebook kanë qenë partnerë në projekte të ndryshme për një kohë të gjatë. Tani, CEO i Facebook ka zbuluar se ai është një adhurues i madh i telefonave inteligjentë të Samsu

YouTube do testoj rivalin e TikTok

YouTube ka njoftuar se do të testojë një version beta në Indi për të rivalizuar aplikacionin popullor të videove TikTok. Platforma e re e quajtur YouTube Shorts, do të kufizojë videot në 15

Qendra e të dhënave nënujore e Microsoft nxirret nga uji pas dy vjetësh

Dy vjet më parë, Microsoft fundosi një qendër të dhënash në brigjet e Orkney (Mbretëria e Bashkuar) në një eksperiment të egër. Kjo qendër e të dhënave tani është marrë nga fundi i o

Facebook vjen me një risi

Facebook ka bërë të ditur se do të lansojë syzet e mençura vitin e ardhshëm, të cilat mund të lidhen edhe me telefonat e mençur si pjesë e një aleance me titanin e syzeve EssilorLuxottica.

Info Tjera