Kuriozitete http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/10/mask-2.jpg

Studimi: Covid-19 është në ajër, jo në sipërfaqeMuajt ​​e parë të pandemisë i kaluam plotësisht duke pastruar ushqime dhe çanta pazari.

Kalimi i pecetave të lagura me alkool mbi doreza, telefonat celularë, tavolinat dhe ekranet, si edhe dezinfektimin e ambienteve.

Por ajo që kalon nëpër sipërfaqe nuk është rruga e preferuar e transmetimit për SARS-CoV-2.

Me kalimin e kohës u bë e qartë se koronavirusi Covid-19 përhapet kryesisht nga ajri, përmes spërklave dhe aerosoleve që dalin vetëm kur flasim.

Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) përcakton më saktë sasinë e rrezikut të kontraktimit të Covid-19 përmes duarve të pista që prekin hundën, sytë dhe gojën.

Çdo kontakt me një sipërfaqe të ndotur, shkruajnë ata në udhëzimet e përditësuara së fundmi, ka më pak se një në 10 000 shanse të rezultojë në një infeksion.

Mund të ndodhë, por është i rrallë
Autoritetet shëndetësore amerikane e kishin bërë të qartë se sipërfaqet nuk janë rruga kryesore e transmetimit të virusit.

Por indikacionet e reja shkojnë më tej, duke komunikuar përqindjet reale të rrezikut.

Kontakti me Covid-19 përmes dorezave të ndotura, parmakëve ose sendeve personale mbetet teorikisht i mundur, por kërkon shtrirjen e përsosur të një grupi rrethanash: një sasi e madhe e grimcave virale infektive të emetuara rishtazi që vendosen në një sipërfaqe dhe një sasi e konsiderueshme e gjurmëve virale transferohet në dorën dhe fytyrën e një personi të rrezikuar nga infeksioni.

Me fjalë të tjera, prania e koronavirusit në një sipërfaqe nuk përkthehet automatikisht në një infeksion.

Higjienë, por pa e tepëruar
Në shumicën e rasteve, pastrimi me sapun dhe ujë të thjeshtë, si dhe larja e duarve dhe mbajtja e maskës gjithashtu për të shmangur vendosjen e duarve në gojë është më se e mjaftueshme për të mbajtur të ulët rrezikun e ngjitjes nëpër sipërfaqe.

Në situata normale, nuk është e nevojshme të përdoren dezinfektues specifikë.

Ndryshe është rasti i një mjedisi të mbyllur, si një shtëpi ose një shkollë, e cila është frekuentuar nga një person pozitiv me Covid-19 në ditët e fundit.

Në këto rrethana, pastrimi i sipërfaqeve mbetet i domosdoshëm, siç është gjithmonë në spitale.

Të ndryshosh strategji
Me pak fjalë, më shumë se minimizimi i rëndësisë së pastrimit të duhur, përditësimi synon të përqendrojë energjinë në masa më të dobishme dhe të zbatuara deri tani dobët, siç është rinovimi i sistemeve të ventilimit në vende të mbyllura, duke filluar nga zyrat: investimi në filtra, mënyra më të mira për të rinovuar ajrin në mjediset e frekuentuara nga shumë njerëz është sigurisht më i dobishëm sesa përqendrimi në pastrimin e përditshëm, i cili vetëm jep iluzionin e kontrollit të rrezikut të ngjitjes.

Të fundit

Vizionar, gjenial, mizor, histerik

Sipas një legjende të lashtë, në Gordio, në mbretërinë e fuqishme midis Lidisë dhe Babilonisë të shekullit të tetë pes, ekzistonte një nyjë që do të zgjidhej vetëm nga mbreti i ri i A

Zbuloni se çfarë tregon për ju, mënyra si e përdorni telefonin!

Gratë kalojnë mesatarisht 600 minuta në një celular çdo ditë, krahasuar me 459 minuta për burrat, sipas një studimi. Kjo kohë zakonisht kalon në detyra të lidhura me punën (si dërgimi i n

Nëse mund të rrini pa telefon 24 orë, fitoni 2 mijë euro!

Qendroni dot 24 orë pa përdorur asnjë lloj pajisje elektronike? Nëse po, kjo sfidë është për ju. Uebfaqja për krahasimin e produkteve Review.org ka nisur një sfidë të quajtur ‘Digital De

Mbi 50 milionë njerëz qeshin me videot e tij në TikTok

Platforma e mediave sociale TikTok është bërë një burim popullor argëtimi për përmbajtjen e saj në formë të shkurtër. Dhe nëse jeni duke “qarkulluar” nëpër TikTok, do të hasni në

Kapela e Indiana Jones arrin vlerën e mijëra funtave

Koleksionistët mund të paguajnë deri në 176,000 £ për kapelën e Harrison Ford në Indiana Jones në një ankand në Los Anxhelos. Artikull ikonik do të ishte një nga mbi 1,200 rekuizita telev

Ndërtesa që kanë mahnitur botën (Foto)

Art nuk mund të cilësohet vetëm piktura, e ilustruar në një telajo, por edhe projekte e ndërtesa mahnitëse. Këto kanë zgjedhur mediat e huaja, të cilat kanë publikuar ndërtesa që duken si

Info Tjera