Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/10/covid-1.jpg

​Zhvillohet sistemi që zbulon COVID-19 për 10 sekondaHulumtuesit turq të Qendrës Kombëtare për Kërkimin e Nanoteknologjisë (UNAM) kanë zhvilluar një sistem diagnostikimi të bazuar në nanoteknologji, që mundëson diagnostikimin e COVID-19 për 10 sekonda, me një besueshmëri prej 99 %.

“Koronavirusi është një grimcë e madhësisë prej 150 nanometra. Hulumtuesit tanë në UNAM kanë vite që merren me grimca të nanomadhësive”, tha rektori i Universitetit “Bilkent”, prof. dr. Abdullah Atalar.

“Sistemi do të mund të zërë vendin e PCR-ve dhe jep rezultate shumë të shpejta, madje për disa sekonda. Nëse është pozitiv e jep menjëherë rezultatin, nëse është negativ vazhdon pak më gjatë”, shtoi ai.

Sipas Atalar, sistemi jep rezultate në fazën e hershme të sëmundjes.

Të fundit

Sa më shumë net pa gjumë, aq kujtesë të dobët do të keni

Gjumi nuk është një gjendje e pavetëdijshme, por më tepër se aq, një gjendje prehjeje mendore dhe trupore. Një zbulim i publikuar disa ditë më parë zbulon se mjafton një natë pa gjumë p

Nëse s’doni probleme me shëndetin, mos e mbani stresin brenda vetes

Rezultatet e këtij studimi sugjerojnë se mbajtja e stresit mund të jetë problematike për shëndetin. Nëse arrini t’i largoni menjëherë nga mendja ngjarjet stresuese, do t’i bëni mirë sh

Përfitimet shëndetësore nëse pini ujë sapo të zgjoheni

Sipas shkencëtarëve japonezë është e rëndësishme që në mëngjes me stomakun bosh duhet të konsumojmë 600 ml ujë. Uji do të pastrojë barkun tuaj, por edhe zvogëlon rrezikun e zhvillimit

Zvogëloni sëmundjet e zemrës me një gotë qumësht

Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe nuk është gjithmonë e lehtë të zbulosh nëse

Sëmundjet që fshihen në pëllëmbën e dorës

Ndodh shpesh që të përjetojmë mpirje të duarve apo ndjesinë e shpimit me gjilpërë në gishta. Kjo ndjesi mund të jetë e përkohshme, si rezultat i lodhjes, por mund të paralajmërojë edhe

Si mund ta largoni peshën e tepërt në formë natyrale

Dhjamosja e mëlçisë është një problem shëndetësor që ka të bëjë me akumulimin e sasive të mëdha të triglicerideve të yndyrës në qelizat e këtij organi. Mëlçia është e rëndësis

Info Tjera