Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/09/COVID-19-IMAGE_1920X1080.jpg

A ka lidhje grupi i gjakut me rrezikun e infeksionit COVID-19?Studimet thonë: PO!

Grupi O është më pak i rrezikuar se grupet e tjera.

Njerëzit me grupin e gjakut O mund të kenë më pak gjasa të zhvillojnë infeksion COVID-19 dhe ata mund të kenë një rrezik më të ulët për rezultate të rënda nëse kontraktojnë virusin, sipas rezultateve të dy studimeve të botuara në Blood Advances.

Studimet kanë sugjeruar një rol të mundshëm të grupeve të gjakut ABO në rrezikun e infeksionit.

“Grupet e gjakut ABO njihen gjithnjë e më shumë për të ndikuar në ndjeshmërinë ndaj viruseve të caktuara, duke përfshirë SARS-CoV-1 dhe koronaviruse ,” shkroi Torben Barington, MD, profesor i mjekësisë në Spitalin Universitar Odense dhe Universitetin e Danimarkës Jugore.

“Individët te grupit A, B dhe AB janë gjithashtu në rrezik në rritje për trombozë dhe sëmundje kardiovaskulare, të cilat janë komplikacione të rëndësishme midis pacientëve të spitaluar COVID-19, ndoshta të ndërmjetësuara nga glikozilimi i proteinave të përfshira në hemostazë.”

Rreziku i infeksionit
Në një studim kohort retrospektiv, Barington dhe kolegët e tij analizuan të dhënat e mbi 840,000 individëve në Danimarkë që iu nënshtruan testimit nga reaksioni zinxhir i polimerazës për SARS-CoV-2 midis 27 shkurt dhe 30 korrik.

Shumica e atyre që u testuan (56%) kishin në dispozicion grupet ABO.

Studiuesit përdorën të dhëna te ABO dhe RhD të 2,204,742 te individëve që nuk janë testuar për SARS-CoV-2 si referencë.

Kjo korrespondonte me rreth 38% të të gjithë popullsisë daneze.

Nga 473,654 individë të testuar që kishin një grup të njohur gjaku, 7,422 ishin pozitivë për SARS-CoV-2 dhe 466,232 ishin negativë.

Grupet pozitive dhe negative kishin proporcione të ngjashme të burrave (32.9% kundrejt 32%) dhe moshave mesatare të ngjashme (52 vjet kundrejt 50 vjet).

Rezultatet treguan një ndryshim të vogël, por statistikisht të rëndësishëm në shpërndarjen e grupeve të gjakut midis atyre me SARS-CoV-2 dhe atyre në popullatën referuese (P <.001). Midis pacientëve me SARS-CoV-2, dukshëm më pak (38.4%) kishin grupin e gjakut O sesa grupet e tjera të gjakut të testuar (P <.001). Kur përjashtojnë grupin e gjakut O, studiuesit nuk vunë re ndonjë ndryshim të rëndësishëm midis pacientëve me lloje të gjakut A, B dhe AB. Ata gjithashtu nuk vunë re asnjë ndryshim në grupin RhD midis rasteve pozitive dhe popullatës referuese. Ventilimi mekanik Studimet e mëparshme in vitro kanë treguar antitrupat anti-A – të gjetur në individë me grup gjaku O ose B – antagonizon bashkëveprimin midis SARS-CoV-1 dhe receptorit për enzimën 2-konvertuese të angiotenzinës (ACE2), të cilat shprehin qelizat e synuara të strehuesit. Për shkak se SARS-CoV-2 gjithashtu lidhet me ACE2, këto grupe gjaku gjithashtu mund të jenë përcaktues të ndjeshmërisë ndaj infeksionit SARS-CoV-2, sipas studiuesve. Mypinder S. Sekhon, MD, profesor asistent klinik në ndarjen e mjekësisë së kujdesit kritik dhe departamentit të mjekësisë në Universitetin e British Columbia, kërkoi të identifikojë shoqatat e mundshme të grupeve të gjakut me ashpërsinë e infeksionit COVID-19 midis 95 pacientëve të sëmurë kritikisht të pranuar në ICU ndërmjet 1 marsit dhe 28 prillit në gjashtë spitale në zonën e Vancouver. Pesëdhjetë e shtatë pacientë kishin grupin e gjakut O ose B. 38 pacientët e tjerë kishin grupin e gjakut A ose AB. Rezultatet treguan një përqindje më të madhe të pacientëve me grup gjaku A ose AB qe kërkonin ventilim mekanik krahasuar me grupin e gjakut O ose B (84% kundrejt 61%; P = 0,02). Pas përshtatjes për seksin, moshën, statusin e shoqërimit dhe trajtimin e vdekjes si një rrezik konkurrues, studiuesit zbuluan se pacientët me grupin e gjakut A ose AB kishin një probabilitet më të madh për të kërkuar ventilim mekanik (rregullimi i nënndarjes HR [sHR] = 1.76; 95% CI, 1.17- 2.65) ose terapi renale e zëvendësimit të vazhdueshëm (rregulluar sHR = 3.75; 95% CI, 1.28-10.9). Ata gjithashtu kishin një qëndrim mesatar më të gjatë në ICU sesa pacientët me grup gjaku O ose B (13.5 ditë kundrejt 9 ditëve; P = .03).

Të fundit

Sa më shumë net pa gjumë, aq kujtesë të dobët do të keni

Gjumi nuk është një gjendje e pavetëdijshme, por më tepër se aq, një gjendje prehjeje mendore dhe trupore. Një zbulim i publikuar disa ditë më parë zbulon se mjafton një natë pa gjumë p

Nëse s’doni probleme me shëndetin, mos e mbani stresin brenda vetes

Rezultatet e këtij studimi sugjerojnë se mbajtja e stresit mund të jetë problematike për shëndetin. Nëse arrini t’i largoni menjëherë nga mendja ngjarjet stresuese, do t’i bëni mirë sh

Përfitimet shëndetësore nëse pini ujë sapo të zgjoheni

Sipas shkencëtarëve japonezë është e rëndësishme që në mëngjes me stomakun bosh duhet të konsumojmë 600 ml ujë. Uji do të pastrojë barkun tuaj, por edhe zvogëlon rrezikun e zhvillimit

Zvogëloni sëmundjet e zemrës me një gotë qumësht

Sëmundja e zemrës është shkaku kryesor i vdekjes në Shtetet e Bashkuara, sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe nuk është gjithmonë e lehtë të zbulosh nëse

Sëmundjet që fshihen në pëllëmbën e dorës

Ndodh shpesh që të përjetojmë mpirje të duarve apo ndjesinë e shpimit me gjilpërë në gishta. Kjo ndjesi mund të jetë e përkohshme, si rezultat i lodhjes, por mund të paralajmërojë edhe

Si mund ta largoni peshën e tepërt në formë natyrale

Dhjamosja e mëlçisë është një problem shëndetësor që ka të bëjë me akumulimin e sasive të mëdha të triglicerideve të yndyrës në qelizat e këtij organi. Mëlçia është e rëndësis

Info Tjera