Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/07/COVID-19.jpg

A mund të veprojë koronavirusi në tru?Dhimbjet e kokës, konfuzioni dhe jermi i përjetuar nga disa nga të sëmurët me Covid-19 mund të jenë rezultat i një depërtimi të drejtpërdrejtë të koronavirusit në tru, sipas rezultateve të një studimi.

Sipas hulumtimit të udhëhequr nga imunologu Akiko Iwasaki nga Universiteti Yale, virusi është i aftë të shumëzohet brenda trurit dhe prania e tij heq oksigjenin nga qelizat e trurit afër, por përmasat e fenomenit nuk janë ende të qarta.

Andrew Josephson, kreu i Departamentit të Neurologjisë në Universitetin e Kalifornisë, San Francisco, tha se ishte “jashtëzakonisht e rëndësishme për të përcaktuar nëse ekziston apo jo një veprim i drejtpërdrejtë viral në tru”.

Sidoqoftë, ai shton se dëshiron të jetë i kujdesshëm duke marrë parasysh që përfundimet nuk janë shqyrtuar nga ekspertë të tjerë të fushës.

Ekspertët besojnë se nuk është krejt e papritur që virusi SARS-CoV-2, i cili shkakton Covid-19, mund të kalojë nga gjaku në indin e trurit dhe të kapërcejë këtë pengesë fizike, detyra e së cilës është të ndalojë depërtimin e substancave të huaja në tru.

Kjo ka sukses për shembull virusin zika, i cili ka çuar në dëmtime të konsiderueshme të trurit të fetusit.

Doktorët deri më tani kanë besuar se efektet neurologjike që shihen në gjysmën e të sëmurëve me Covid-19 janë rezultat i një reagimi të tepërt të sistemit imunitar i njohur si një stuhi citokine që gjithashtu shkakton inflamacion të indeve të trurit sesa depërtim të drejtpërdrejtë të virusit.

Duke studiuar indet e trurit të rritura në laborator, ekipi zbuloi se virusi SARS-CoV-2 është i aftë të infektojë qelizat e sistemit nervor dhe më pas të përdorë vetë neuronet për t’u kopjuar.

Qelizat e infektuara bënë që qelizat përreth të vdisnin duke i privuar nga oksigjeni që u duhej për të jetuar.

Një nga argumentet kryesore kundër teorisë së aftësisë së virusit për të depërtuar direkt në tru ishte se trurit i mungojnë nivelet e mjaftueshme të proteinave ACE2 me të cilat lidhet koronavirusi dhe e cila është e bollshme në organe të tjera si mushkëritë.

Sidoqoftë, ekipi zbuloi se kishte mjaft proteinë ACE2 në indet e trurit të rritura në laborator për të lehtësuar depërtimin e virusit dhe se kjo proteinë ekzistonte gjithashtu në indet e trurit të pacientëve të vdekur.

Prania e koronavirusit u zbulua në trurin e tre pacientëve që vdiqën nga Covid-19.

Në zonat e infektuara, nuk kishte asnjë shenjë se ato ishin të përshkuara nga qelizat e sistemit imunitar të tilla si qelizat T që nxitojnë në vendet ku viruset e tjerë si virusi zika ose virusi herpes duket se i shkatërrojnë ato.

Kjo sugjeron që një sistem imunitar tepër aktiv, i njohur si stuhia e citokinës, i cili është përgjegjës për pjesën më të madhe të dëmtimit të mushkërive te pacientët me Covid-19, mund të mos jetë shkaku kryesor i simptomave neurologjike te këta pacientë.

Një nga hipotezat e shkencëtarëve ishte se hunda mund të përfaqësojë rrugën e hyrjes së virusit në tru, por autorët e studimit deklarojnë se kjo duhet të konfirmohet nga hulumtimi.

Ata shtuan se më shumë autopsi ishin të nevojshme për të përcaktuar shkallën e dëmtimit të trurit në vd ekjet nga Covid-19.

Të fundit

Zbulohet antitrupi që neutralizon koronavirusin

Shkencëtarët në Fakultetin për Mjekësi të Universitetit të Pittsburghut kanë thënë se kanë arritur sukses, lidhur me trajtimin dhe parandalimin e mundshëm të koronavirusit. Hulumtuesit pr

7 kurat natyrale që ju ndihmojnë të tejkaloni dhimbjen e kokës

Dhimbja e kokës është një problem që prek shumë njerëz dhe shpesh është pasojë e një jetese stresuese dhe të çrregullt. Deri më tani, askush nuk i ka sqaruar plotësisht shkaqet themelor

Përmbajtja e emocioneve

Aristoteli për drejtimin e emocioneve ka thënë dikur: “Të zemërohesh me personin e duhur, në masë të duhur, në kohë të duhur, për arsye të duhur në mënyrë të duhur”. Vetëkontroll

Sa hapa duhet të bëni në ditë për shëndet të mirë

Aplikacionet e fundit na mundësojnë që të numërojmë hapat që kryejmë çdo ditë, me shpresën se ky lloj aktiviteti fizik përmirëson shëndetin. Ekspertët kanë rekomanduar gjithnjë që nj

Medikamenti që po ndihmon të sëmurët nga Covid

Një kompani farmaceutike tha të premten se një ilaç e që shet për të ulur inflamacionin, ka ndihmuar në parandalimin e nevojës për makineri të frymëmarrjes tek pacientët e shtruar në spi

Fëmijët nën 5 vjeç mund të prekën më lehtë nga koronavirusi se sa të rriturit

Sipas një studimi, fëmijët nën 5-vjeç mund të prekën më lehtë nga koronavirusi se sa të rriturit. Kjo prekje mund të shkojë nga 10 deri 100 herë më shumë tek foshnjat. Shkalla në të c

Info Tjera