Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/08/Thai-coconut-rice-recipe-scaled-2.jpg

Çfarë rreziku paraqet ngrënia e shpeshtë e orizit?Shkencëtarët kanë zbuluar se ngrënia e sasive të mëdha të orizit rrit rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e zemrës për shkak të arsenikut që ndodhet natyrshëm tek të korrat.

Kimikati grumbullohet tek orizit dhe është i lidhur vazhdimisht me sëmundjet e mëlçisë, kancere dhe sëmundje të tjera.

Në raste serioze, mund të rezultojë me vdekje.

Orizi është një nga elementët e dietave në të gjithë botën dhe mbështetet te miliona njerëz në vendet në zhvillim për të siguruar kalori dhe lëndë ushqyese të vlefshme.

Në nivel global, është vlerësuar se arseniku në oriz është fajtor për mbi 50,000 vdekje të parakohshme në vit, të cilat mund të jenë shmangshme.

Arseniku ndodh natyrshëm në tokë dhe është rritur në vendet që kanë përdorur herbicide ose kimikate për qëllime ujitje.

Orizi rritet në kushte të përmbytura dhe kjo tërheq arsenikun nga toka dhe në ujë, përpara thithjes eventuale nga bimët.

Orizi është veçanërisht i prekshëm sepse arseniku imiton kimikate të tjera që bima thith përmes sistemit të saj rrënjor, duke lejuar që toksina të anashkalojë mbrojtjet e bimës.

Të fundit

Bëhuni gati të nisni ditën pa stres

Stresi në kohët e sotme është padyshim një nga problemet më të shpeshta tek njerëzit. Pak kohë më parë, Komiteti Ndërkombëtar i Kryqit të Kuq paralajmëroi se pandemia e COVID-19 po rrit

Tri pijet e shëndetshme që duhet ti pini

Zgjedhja e ushqimit të shëndetshëm është shumë me rëndësi nëse dëshironi të ndiheni mirë. Sa kujdeseni në pijen tuaj gjatë ditës, a pini ujë mjaftueshëm sa i duhet organizmit tonë, t

7 gabime të nënave gjatë shtatzanisë që dëmtojnë foshnjën

Kur femrat mbeten shtatzëna ato përpiqen që të kenë dietën ushqimore më të shëndetshme për foshnjat dhe veten e tyre. Disa ushqime dhe pije nuk janë aspak të sigurta për konsum gjatë kë

Studim: Mbajtja e maskës zvogëlon rrezikun e infektimit me 77%

Distancimi social, higjiena e duarve dhe një maskë janë efektive në zvogëlimin e rrezikut të infektimit kur jeni në kontakt me një person që është pozitiv me Covid-19. Ky fakt konfirmohet e

Gratë që punojnë me orar të tejzgjatur, rrezikohen nga depresioni

Gratë të cilat punojnë me orë të zgjatura janë më të rrezikuara që të preken nga depresioni, dhe një gjë e tillë nuk ndodh me burrat. Studimi më i fundit i realizuar nga ekspertë britan

Si të mbrohemi nga gripi sezonal

Gripi sezonal është një infeksion akut viral. Transmetohet direkt nga një person i sëmurë tek tjetri përmes stërpiklave gjatë kollitjes ose teshtitjes dhe ne mënyre indirekte me prekjen e ob

Info Tjera