Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/09/Franks-RedHot-Original-Buffalo-Chicken-Wings.jpeg.jpg

Cila pjesë e pulës është më e shëndetshme për organizmin tonë?Mishi i pulës konsiderohet si një zgjedhje më praktike, ekonomike dhe e pasur ushqimore në krahasim me produktet e tjera shtazore.

Më të rekomandueshme janë pulat e vendit.

Kjo për faktin se pulat e importit kanë qenë shpesh pjesë e pasigurisë, veçanërisht rastet e fundit me pulat e Brazilit.

Kur vjen puna tek përzgjedhja e mishit të pulës, konsumatori përballet gjithnjë me një dilemë.

Gjoksi apo kofshët e pulës, cilat janë më të mira e më të shëndetshme?

Përpara se t’i përgjigjemi kësaj pyetje, është e udhës të flasim për pulën.

Në aspektin e mirëqenies dhe shëndetit, mishi i pulës rekomandohet gjithnjë si një zgjedhje shumë e mirë.

Pula përmban proteinë që ju pajis me shumë energji.

Për më tepër, mishi i pulës ka shumë vitamina dhe minerale përfshirë ato të kompleksit B, të cilat mbrojnë sistemin imunitar dhe balancojnë nivelet e kolesterolit.

Përmbajtja yndyrore: Gjoksi apo Kofshët e Pulës?
Nëse do t’i krahasonim këto pjesë të pulës, duke marrë për bazë përmbajtjen e yndyrës, duhet të dini se kofshët kanë më shumë yndyrë se pjesa e gjoksit.

Kofshët kanë një mish më të yndyrshëm.

Kjo për fat të keq u ka dhënë atyre reputacionin e një produkti jo të shëndetshëm.

Pjesa e gjoksit nga ana tjetër është e bardhë dhe perceptohet si më e shëndetshme.

Megjithatë yndyra në fjalë është e mirë.

Ajo është mono-e-pangopur e cila ndihmon në rënien në peshë, për kontrollin e kolesterolit dhe uljen e rrezikut të sëmundjeve të zemrës.

Një sasi prej 85 gramësh të mishit të pjekur të gjoksit të pulës përmban 7 gramë yndyrë të plotë dhe 2 gramë yndyrë të ngopur që përkthehet në 10 përqind të dozës së rekomanduar ditore.

Kofshët e pulës nga ana tjetër përmbajnë 13 gramë yndyrë të plotë dhe 3.5 gramë të ngopur ose 20 përqind e dozës së rekomanduar ditore.

Përmbajtja e yndyrës së këtyre pjesëve të mishit të pulës mund të pakësohet duke hequr lëkurën.

Pavarësisht kësaj, të dyja pjesët e pulës kanë të njëjtën sasi hekuri dhe kolesteroli të mirë.

Përmbajtja e proteinës
Një sasi prej 85 gramësh me mish të bardhë, apo mish nga këmbët dhe kofshët e pulës përmban 21 gramë proteinë.

Sasia e rekomanduar e proteinës është 46 gramë ditë për gratë dhe 56 gramë në ditë për burrat.

Karbohidratet
Mishi i gjoksit, këmbëve dhe kofshëve nuk përmbajnë karbohidrate, ndaj të treja janë një variant ideal për një regjim ushqimor me pak karbohidrate.

Kolesteroli
Të gjitha pjesët e mishit të pulës përmbajnë sasi të moderuara të kolesterolit.

Në një sasi prej 85 gramë të mishit të gjoksit përmban 70 miligram kolesterol ose 24 përqind të dozës së rekomanduar ditore.

Kofshët nga ana tjetër përmbajnë 80 përqind kolesterol ose 26 përqind të dozës së rekomanduar ditore.

Kaloritë
Në një sasi prej 85 gramësh të mishit të gjoksit gjenden 170 kalori, ndërsa e njëjta sasi e mishit të kofshës përmban 210 kalori.

Hekuri
Në lidhje me mineralin e rëndësishëm të hekurit, të dyja pjesët e mishit të pulës përmbajnë sasi pothuajse të barabartë të këtij minerali.

Në aspektin e shijes, pjesa e kofshës ka një shije më aromatike dhe intensive.

Ndërsa në aspektin ekonomik, nuk është çudi që kofshët dhe këmbët e pulës kushtojnë më pak se pjesa e gjoksit.

Kjo pjesë, për hir të të vërtetës është më e preferuar nga konsumatorët.

Siguria
Siguria është shumë e rëndësishme në përpunimin dhe gatimin e mishit të shpendëve.

Rekomandohet të tregoni kujdes në shmangjen e sëmundjeve të ndryshme që vijnë nga shpendët.

Siç thamë më lart, pulat e freskëta të vendit janë më të preferuara për sa i përket sigurisë ushqimore.

Por edhe kujdesi në përgatitje duhet të jetë i lartë.

Lajini duart përpara dhe pasi të keni prekur mishin e pulës apo të shpendëve të tjerë.

Përdorni enë dhe pajisje të veçantë kuzhine për larjen e mishit të pulës dhe vendoseni në një enë tjetër për ta gatuar.

Të fundit

Studim: Mbajtja e maskës zvogëlon rrezikun e infektimit me 77%

Distancimi social, higjiena e duarve dhe një maskë janë efektive në zvogëlimin e rrezikut të infektimit kur jeni në kontakt me një person që është pozitiv me Covid-19. Ky fakt konfirmohet e

Gratë që punojnë me orar të tejzgjatur, rrezikohen nga depresioni

Gratë të cilat punojnë me orë të zgjatura janë më të rrezikuara që të preken nga depresioni, dhe një gjë e tillë nuk ndodh me burrat. Studimi më i fundit i realizuar nga ekspertë britan

Si të mbrohemi nga gripi sezonal

Gripi sezonal është një infeksion akut viral. Transmetohet direkt nga një person i sëmurë tek tjetri përmes stërpiklave gjatë kollitjes ose teshtitjes dhe ne mënyre indirekte me prekjen e ob

Studim: Mëngjesi është hapi kryesor për humbjen e peshës

Një ditë produktive kërkon mëngjes të pasur me fibër e proteina. Sipas ekspertëve, ky vakt duhet ngrënë patjetër brenda një ore nga zgjimi. Ndërsa reka duhet planifikuar 4-5 orë më vonë

A po bëhet më pak vdekjeprurës koronavirusi?

Po bëhet gjithnjë e më e qartë se njerëzit kanë më pak të ngjarë të vdesin nëse marrin Covid-19 tani krahasuar me fillimet e pandemisë, të paktën në Evropë, por arsyet pse mund të ndo

Ushqimet që largojnë dhimbjet e forta të stomakut

Dhimbjet e stomakut nuk janë të pëlqyeshme për askënd dhe jo më kot konsiderohen si më të bezdisshmet. Kur ju dhemb stomaku ose barku, faji fillimisht bie mbi ndonjë ushqim të rëndë që mu

Info Tjera