Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/12/sheqer.jpg

E vërteta për sheqerin nuk është aq e keqe sa thuhetJu ndoshta e dini tashmë që konsumi i sheqerit është rritur jashtëzakonisht gjatë dy shekujve të fundit.

Media thotë se përqindja e marrjes së sheqerit është më e lartë se kurrë, ajo ngrihet në mënyrë të pjerrët dhe në mënyrë të qëndrueshme.

Nuk është aq e vështirë të besosh këto fjalë sidomos për ata që kanë pëlqejnë shijet e ëmbla.

Sidoqoftë, ndoshta të gjithë ne jemi gabim dhe nuk e dimë për “të vërtetën” e sheqerit?

Burimi më i cituar në shumicën e blogeve, rrjetave sociale dhe burimeve mediatike, me këtë pretendim, është një artikull i botuar në 2007 në The American Journal of Clinical Nutrition.

Autori, John Yudkin, adreson të dhënat mbi furnizimin me sheqer për frymë që nga viti 1700.

Hulumtimi tregon rritjen dramatike të konsumit të sheqerit duke filluar nga rreth vitit 1850 deri më sot. Një gjë interesante është se këto të dhëna bazohen në furnizimin me sheqer në dy vende të ndryshme që madje ndodhen në dy kontinente të ndryshme – Mbretëri e Bashkuar dhe SHBA.

Siç e shihni, ekziston një shans i madh për të keqinterpretuar këto rezultate statistikore pasi të dhënat janë mjaft të deformuara.

Është e çuditshme që burimet moderne adresojnë të dhënat statistikore të botuara në 1972, është e qartë se fotografia e konsumit të sheqerit ka ndryshuar në mënyrë drastike për dekadat e fundit.

Sidoqoftë, falë burimeve të besueshme të Mbretërisë së Bashkuar, ne mund t’i rikthejmë të dhënat mbi konsumin e sheqerit dhe të marrim shifrat e sakta.

Këto të dhëna bazohen në sondazhin ku njerëzit e vërtetë thonë se çfarë hanë.

Duke ndjekur të dhënat e përmendura në këto ditarë të ushqimit, ne mund të shohim një rritje të mirë të konsumit të sheqerit në fund të viteve 1950 dhe një rënie të dukshme në vitet 1970.

Duke analizuar të dhënat statistikore të Mbretërisë së Bashkuar, studimi tregon se ka pasur një rënie prej 13% të konsumit të të gjitha sheqernave (sheqer tryeze, shurup, mjaltë, ëmbëlsira, simite, etj).

Sot, SHBA konsiderohet të jetë konsumatori më i madh në botë i sheqerit për banor, megjithatë, të dhënat tregojnë se përqindja e konsumit të sheqerit aktualisht është në të njëjtin nivel me nivelet e vitit 1985, duke rënë nga niveli më i lartë në 1999.

Përkundër faktit se konsumi i sheqerit ra gjatë viteve të fundit, përqindja e marrjes së sheqerit është akoma shumë e lartë.

Sidoqoftë, statistikat tregojnë lëvizjen pozitive që do të thotë se po shkojmë në rrugën e duhur.

Të fundit

10 këshilla efektive për tu ngritur herët në mëngjes

Disa njerëz e kanë tepër të vështirë të çohen herët në mëngjes, sidomos ata që pëlqejnë të qëndrojnë zgjuar deri vonë në fundjavat e tyre dembele. Disa thonë se është e pamundur

Njihuni me arsyet pse ju bien flokët

Flokët u bien të gjithëve, nuk është çudi. Në disa raste, rënia e flokut i atribuohet ndryshimet të stinëve, e në disa të tjera mungesës së vitaminave. Megjithatë, në këtë artikull d

Përfitimet shëndetësore nga Ramazani

Agjërimi sjell shumë dobi për trupin e njeriut. Agjërimi është një vepër që ka shumë dobi si nga ana shpirtërore ashtu edhe nga ana shëndetësore. Në këtë shkrim do të përpiqemi të p

Pse konsumimi i të njëjtit mëngjes çdo ditë mund të jetë gjëja më e mirë për shëndetin tuaj

“Një mollë në ditë e mban mjekun larg“, thonë doktorët. Por, çfarë ndodh me një pjatë vezë ose një filxhan kos si mëngjesi juaj çdo ditë? Edhe pse i njëjti mëgjes mund të duket i

Xhelozia toksike dhe e keqe

Në doza shumë të vogla, xhelozia mund të jetë e shëndetshme për një marrëdhënie. Ajo mund të të motivojë të jesh një partner më i mirë dhe të jesh detektor për disa marrëdhënie

Para se të nisni plazhin, zhdukni celulitin me këto 2 receta

Celuliti shfaqet nën lëkurë si pasojë e kontraktimit të indeve lidhëse të muskujve. Celuliti është një nga problemet më shqetësuese tek femrat. Ai nuk është i lidhur gjithmonë me peshë

Info Tjera