Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/09/women-sitting-rf-gty-ml-191011_hpMain_16x9_992.jpg

Gratë që punojnë me orar të tejzgjatur, rrezikohen nga depresioniGratë të cilat punojnë me orë të zgjatura janë më të rrezikuara që të preken nga depresioni, dhe një gjë e tillë nuk ndodh me burrat.

Studimi më i fundit i realizuar nga ekspertë britanikë arriti në përfundimin se gratë të cilat punonin më shumë se 55 orë në javë ishin më shumë të predispozuara të vuanin nga depresioni krahasuar me gratë që punonin 35-40 orë në javë.

Ndërsa burrat edhe nëse punojnë me orë të zgjatura ishin më paktë riskuar që të prekeshin nga depresioni,problemet shfaqeshin nëse ata punon gjatë fundjavave.

Kërkuesit besojnë se një ndarje e tillë gjinore bazohet edhe në faktin se kur gratë largohen nga puna sërish duhet të kujdesen për shtëpinë.

Analiza e kryer gjithashtu zbuloi se gratë e martuara me fëmijë në shtëpi punojnë më pak se gratë beqare, por një gjë e tillë nuk ndodh me burrat e martuar dhe ata beqarë.

Në studim u morën rreth 23000 persona, dhe u pa se gratë që punonin më shumë se 55 orë në javë kishin 7.3% më shumë mundësi të shfaqnin simptoma depersive.

Po ashtu edhe puna gjatë fundjavës shtonte risqet që si burrat edhe gratë të prekeshin nga depresioni.

Sipas studimit burrat prireshin të punonin orë më të gjata sesa gratë, me pothuajse gjysmën e orëve të punës më shumë se 40 orë në javë.

Pothuajse gjysma e grave punonin me kohë të pjesshme, krahasuar me vetëm një në shtatë burra.

Ekspertët e studimit besojnë se gjetjet e tyre do të ndikojnë tek punëdhënësit që të reduktojnë orët e tepërta për gratë si dhe të përmirësojnë kushtet psikosociale në punë.

Të fundit

Rikthehet ndotja e ajrit në Prishtinë

Ajri i ndotur është rikthyer, kjo vërehet dukshëm edhe në kryeqytet. Në kohën kur Kosova po përballet me shtim rastesh me koronavirus, një tjetër problem po shtohet. Sipas Indeksit të Cilë

Dy kompani farmaceutike rifillojnë testimin e vaksinës anti-COVID 19

Dy kompani prodhuese barnash njoftuan të premten rifillimin e testimit në Shtetet e Bashkuara të vaksinave të tyre për COVID-19. Testimi i vaksinës së kompanisë AstraZeneca ishte ndërprerë q

Çfarë ndodh me trupin tuaj nëse flini më pak se 6 orë

A jeni nga ata njerëz që fle disa orë? A nuk i plotësoni 8 orët e kërkuara? A ju pëlqen të kaloni natën, por edhe zgjoheni në mëngjes, kështu që vendosni të “sakrifikoni” edhe disa o

Vaksina e Oksfordit ka filluar të jap rezultate

Bota ka filluar t’i presë rezultatet e para të vaksinës kundër koronavirusit. Nëse efikasiteti i kësaj vaksine është pozitiv, atëherë ajo do të shpërndahet në mbarë Evropën dhe botën

FDA autorizon Remdesivirin kundër COVID-19

Agjencia amerikane e Barnave (FDA) i dha dje autorizimin e plotë ilaçit antiviral Remdesivir për pacientët e shtruar me COVID-19, duke konfirmuar autorizimin me kusht të dhënë në maj, njoftoi

Hani gjashtë bajame në ditë dhe shihni përfitimet

Bajamet janë ndër arrorët më të mirë për organizmin. Ato janë të pasura me magnez, kalium, fibër dhe proteinë, të cilat janë shumë të rëndësishme për mbarëvajtjen e funksionit të s

Info Tjera