Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/08/diabetestesting-pho-cchn.jpg

Shenjat paralajmëruese të diabetitDiabeti është një gjendje shqetësuese, por e zakonshme mjekësore.

Nëse keni diabet, duhet të menaxhoni sheqernat në gjak dhe t’i monitoroni rregullisht për t’u siguruar që janë brenda normave të synuara.

Ekzistojnë disa lloje të diabetit, megjithëse dy llojet kryesore janë diabeti i tipit 1 dhe i tipit 2.

Shenja paralajmëruese të diabetit

Simptomat e diabetit mund të ndodhin me kalimin e kohës ose mund të shfaqen shpejt.

Llojet e ndryshme të diabetit mund të kenë shenja paralajmëruese të ngjashme ose të ndryshme.

Disa shenja të përgjithshme paralajmëruese janë:

– etje ekstreme
– gojë e thatë
– urinim i shpeshtë
– uri
– lodhje
– sjellje nervoze
– shikim i turbullt
– plagët nuk shërohen shpejt
– kruajtje e lëkurës ose lëkurë e thatë
– infeksione maja.

Shenja të tjera paralajmëruese të diabetit të tipit 1

Diabeti i tipit 1 zakonisht diagnostikohet tek fëmijët dhe të rriturit e rinj, megjithëse mund të ndodhë në çdo moshë.

Një fëmijë mund të përjetojë këto simptoma shtesë:

– humbje e papritur e peshës
– infeksion maja te vajzat para pubertetit
– simptoma të ngjashme me gripin, duke përfshirë të vjella, frymë që mban erë, probleme me frymëmarrjen dhe humbje e vetëdijes.

Shenja të tjera paralajmëruese të diabetit të tipit 2

Ju nuk mund të vini re simptoma të papritura të diabetit të tipit 2, por shenjat paralajmëruese të renditura më sipër mund t’ju tërheqin vërejtjen për një gjendje serioze.

Ju mund të diagnostikoheni me diabet sepse shkoni te mjeku për:

– infeksione të vazhdueshme ose plagë që shërohen ngadalë
– probleme me zemrën
– ndërlikime që shoqërohen me rritje të nivelit të sheqerit në gjak.

Trajtimi

Diabeti mund të trajtohet në disa mënyra.

Dieta, aktiviteti fizik dhe monitorimi i kujdesshëm janë të rëndësishme nëse keni diabet, pa marrë parasysh llojin e tij.

Nëse keni diabet të tipit 1, do të duhet të merrni insuli.

Kjo sepse trupi juaj nuk e prodhon atë.

Nëse keni diabet të tipit 2, duhet të kontrolloni gjendjen tuaj me ndryshime në stilin e jetës, të tilla si dieta dhe ushtrimet fizike.

Ju gjithashtu mund të duhet të merrni ilaçe orale ose me injeksion, duke përfshirë insulinë ose metforminë, për të menaxhuar nivelet e sheqerit në gjak.

Të fundit

Nëse nuk i nuhasni këto dy aroma, mund të keni Covid-19

Një nga simptomat më të pazakonta që ndodh në pacientët me COVID-19 është humbja e nuhatjes dhe shijes. Sipas Qendrës Mjekësore të Universitetit Vanderbilt, në afërsisht 25 për qind të

Sa gjatë do të jetoni? Matni vëllimin e belit tuaj dhe do të mësoni

Zbulim i shkencëtarëve londinezë Nëse ju intereson edhe sa ditë ju kanë mbetur në këtë botë, sekreti fshihet në një llogari të thjeshtë: Merrni një metër – mbase mund edhe të zgjasn

Dobësohuni duke kryer marrëdhënie seksuale

Numri i kalorive të humbura gjatë 30 minutave në çdo pozicion seksi është mesatarja e marrë nga të gjithë burrat dhe gratë që marrën pjesë në anketë. Rezultatet zbuluan se gratë djegin

Efektet shëndetësore afatgjata të Covid-19

Personat e shtruar në spital për javë të tëra pa lëvizur, ngrënë apo folur siç duhet vazhdojnë ende t’i ndjejnë pasojat e koronavirusit. Disa nga efektet afatgjata të koronavirusit janë

Të gjitha shkaqet që bëjnë që syri të dridhet

Në fakt nuk është dridhja e syve tuaj, por e muskujve të qepallës. Shkaqet mund të jenë të ndryshme; nga mungesa e gjumit, alkooli, stresi dhe dehidrimi. Dridhja zakonisht zgjidhet vetvetiu. P

Ja çfarë mësojnë foshnjat kur janë ende në barkun e nënës

Shkencëtarët kanë zbuluar se njerëzit mësojnë disa gjëra edhe para se të lindin, raporton “Bright Side”. Përjetimi i shijeve Profesor Peter Hepper nga “Universiteti i Mbretëreshës”

Info Tjera