Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/09/skin.jpg

Si të shpëtojmë lëkurën e ndjeshme?Shumë njerëz thonë se kanë lëkurë të ndjeshme sepse produktet e kujdesit të lëkurës, ose produkte nga shtëpia që përdorin si maska, mund t’iu shkaktojnë kruarje, djegie, skuqje apo acarim

Të tjerë nuk kanë efekte të dukshme, por thonë se kanë lëkurë të ndjeshme sepse pas kontaktit me një produkt, lëkura e tyre iu jep ndjesi të pakëndshme/të parehatshme.

Megjithatë, ja çfarë kërkojnë dermatologët kur kërkojnë për “lëkurë të ndjeshme”:

● Reaksione të lëkurës si shenjat pustulare, gunga në lëkurë, etj.

● Lëkurë shumë të thatë, që nuk mbron siç duhet mbaresat nervore në lëkurë

● Një tendencë drejt skuqjes së lëkurës

Lëkura e ndjeshme nuk është një sëmundje me të cilën një mjek mund t’ju diagnostikojë.

Zakonisht është një simptomë e një gjendjeje tjetër dhe njerëzit nuk e dinë se kanë lëkurë të ndjeshme derisa kanë një reagim të keq ndaj një produkti kozmetik, apo një faktori tjetër.

Në shumicën e rasteve, gjendja nuk është shumë serioze apo problematike dhe mund të mbahet nën kontroll me disa ndryshime të thjeshta në rutinën e kujdesit ndaj lëkurës.

Si mund ta dini nëse keni apo jo lëkurë të ndjeshme?

Mënyra më e mirë për të zbuluar nëse keni lëkurë të ndjeshme ose nëse diçka tjetër po shkakton problemin tuaj aktual me lëkurën është të kontrolloni lëkurën nga një dermatolog.

A ka teste mjekësore për lëkurë të ndjeshme?

Testimi i patch-it mund të identifikojë shenjat e alergjive që shkaktojnë ose kontribuojnë në lëkurë të ndjeshme.

Në të kundërt, është e vështirë për mjekët testimi direkt i lëkurës së ndjeshme sepse ka shumë faktorë që mund ta shkaktojnë atë dhe siç thamë – nuk është një sëmundje e drejtpërdrejtë.

Çfarë i shkakton reaksionet e një lëkurë të ndjeshme?

Disa prej shkaqeve përfshijnë:

● Çrregullime të lëkurës ose reaksione alergjike si ekzema, rosacea ose dermatiti alergjik i kontaktit

● Lëkura tepër e thatë

● Ekspozimi i tepërt ndaj faktorëve mjedisorë që dëmtojnë lëkurën, siç janë dielli dhe era ose nxehtësia/i ftohti i tepërt

Faktorët gjenetikë, mosha, gjinia dhe ndryshimet e racës në ndjeshmërinë e lëkurës janë më pak të përcaktuara, por edhe ato mund të luajnë një rol në shkaktimin e reaksioneve të lëkurës.

Të fundit

10 këshilla efektive për tu ngritur herët në mëngjes

Disa njerëz e kanë tepër të vështirë të çohen herët në mëngjes, sidomos ata që pëlqejnë të qëndrojnë zgjuar deri vonë në fundjavat e tyre dembele. Disa thonë se është e pamundur

Njihuni me arsyet pse ju bien flokët

Flokët u bien të gjithëve, nuk është çudi. Në disa raste, rënia e flokut i atribuohet ndryshimet të stinëve, e në disa të tjera mungesës së vitaminave. Megjithatë, në këtë artikull d

Përfitimet shëndetësore nga Ramazani

Agjërimi sjell shumë dobi për trupin e njeriut. Agjërimi është një vepër që ka shumë dobi si nga ana shpirtërore ashtu edhe nga ana shëndetësore. Në këtë shkrim do të përpiqemi të p

Pse konsumimi i të njëjtit mëngjes çdo ditë mund të jetë gjëja më e mirë për shëndetin tuaj

“Një mollë në ditë e mban mjekun larg“, thonë doktorët. Por, çfarë ndodh me një pjatë vezë ose një filxhan kos si mëngjesi juaj çdo ditë? Edhe pse i njëjti mëgjes mund të duket i

Xhelozia toksike dhe e keqe

Në doza shumë të vogla, xhelozia mund të jetë e shëndetshme për një marrëdhënie. Ajo mund të të motivojë të jesh një partner më i mirë dhe të jesh detektor për disa marrëdhënie

Para se të nisni plazhin, zhdukni celulitin me këto 2 receta

Celuliti shfaqet nën lëkurë si pasojë e kontraktimit të indeve lidhëse të muskujve. Celuliti është një nga problemet më shqetësuese tek femrat. Ai nuk është i lidhur gjithmonë me peshë

Info Tjera