Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/10/mask-2.jpg

Studimi që zbulon se si përhapet KoronavirusiShumica e njerëzve që rezultojnë pozitivë për shtunë tamponë nuk infektojnë askënd. Duket e bujshme, por është rezultat i studimit të botuar nga revista “Science”.

Hulumtimi i kryer në shtetet indiane të Andhra Pradesh dhe Tamil Nadu mbi mbi gjysmë milioni qytetarë të testuar, thekson se si Coronavirus nuk përhapet në mënyrë të njëtrajtshme, por vetëm “në grupe”.

70% e pozitivëve nuk infektuan askënd tjetër, ndërsa 60% e të gjitha infeksioneve i atribuohen vetëm 8% të infektuarve.

Rezultatet e studimit

SARS-CoV-2, përsëri sipas studimit, përparon sidomos gjatë ngjarjeve super-difuzive, kur pozitivja është në vendin e gabuar në kohën e gabuar dhe përfundon duke infektuar shumë njerëz të tjerë.

“Vendi i gabuar” referohet si një vend i mbyllur, i mbushur me njerëz dhe i paajrosur ndërsa “koha e gabuar” si ajo periudhë (një ose dy ditë më parë) në të cilën ndodhin simptomat.

Rrethanat dhe aktivitetet janë të rëndësishme, të tilla si aktiviteti fizik intensiv, ku një përhapje më e madhe e pikave potencialisht të infektuara ndodh më lehtë.

Faktori K

Për të vlerësuar evolucionin e pandemisë, përdoret gjithashtu i ashtuquajturi “faktor K”.

Është një faktor shpërndarje: sa më i madh të jetë, aq më shumë përhapet infeksioni në popullatë në një mënyrë uniforme.

Duket se Covid karakterizohet nga një faktor i ulët shpërndarje dhe kjo konfirmon faktin se infeksioni përhapet nga disa individë që infektojnë grupe të shumta njerëzish.

Të fundit

Cilat janë arsyet që na dridhen duartë

Dridhjet thelbësore Ky çrregullim nervor është arsyeja më e zakonshme që dridhen duart. Nuk ka ndonjë shkak të qartë, por ndonjëherë kërkohet për një ndryshim në një gen. Sëmundja e P

Lule Bliri dhe Mjaltë – Kura për Shëndetin e Mirë të Organizmit

Pemët e blirit  janë mbase pemët me aromën më të këndshme. Lulet dhe gjethet e kësaj peme kanë gjetur përdorim në mjekësinë popullore që në lashtësi. Mbase kjo është dhe një arsye

Ekstrakti i fuqishëm i gjetheve të ullirit

Ekstrakti i gjetheve të ullirit është sidomos me rëndësi, meqë ka veti antivirale dhe antibakteriale, prandaj përdoret për mjekimin e shumë sëmundjeve. Disa studime kanë treguar se ky ekstr

Sa i shëndetshëm është qumështi i bajames?

Qumështi i bajames është bërë lloji më i popullarizuar i qumështit bimor. Mirëpo, mbase pyesni sa është vërtet i shëndetshëm. Prania e proteinave dhe e karbohidrateve në qumështin e baj

Njihuni me 13 benefitet e kafesë

Kafeja është një pije mjaft e njohur në të gjithë globin për një numër të madh përfitimesh shëndetësore. Falë niveleve të larta të antioksidantëve dhe lëndëve ushqyese të dobishme,

6 vitamina për të cilat duhet patjetër të keni njohuri

Trupi juaj ka nevojë për shumëllojshmëri të vitaminave dhe mineraleve për të qëndruar të shëndetshëm. Mungesa e tyre mund të shkaktoj probleme shëndetësore. Ushqimi që konsumojmë zakon

Info Tjera