Shëndeti http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/08/frizi.jpg

Ushqimet që nuk duhet të vazhdojmë t’i ruajmë në frigorifer



Ne jemi mësuar t’i vendosim shumicën e ushqimeve në frigorifer për t’i mbajtur ato të freskëta për aq kohë sa të jetë e mundur.

Por siç rezulton, kjo nuk është në të vërtetë gjëja e duhur për të bërë sepse jo të gjitha ushqimet duhet të ruhen në temperatura të ulëta.

Kjo është arsyeja pse shumë nga ushqimet në frigoriferët tanë vetëm sa zënë hapësirë ​​dhe përfundojnë duke humbur shijen dhe mikroelementet e dobishmëm.

Ne kemi hulumtuar mbi këtë temë dhe zbuluam se ruajtja e disa ushqimeve në temperaturë të ftohtë e bën pamjen dhe shijen e tyre më të keqe.

Kjo nuk vlen vetëm për shumë përbërës individualë, por edhe për ushqimet e përgatitura.

Perimet

Patatet-Niseshtja e patates shndërrohet në sheqer në temperaturat e ftohta, kjo është arsyeja pse patatet e ftohta humbasin shijen e tyre dhe bëhen më pak të ëmbla.

Në temperaturat e ftohta, uji brenda patateve zgjerohet dhe formon kristale që shkatërrojnë strukturën e fibrave.

Kjo e bën perimen të butë dhe jo të mirë për t’u ngrënë.

Hudhra dhe qepa kalben kur nuk ka qarkullim të mjaftueshëm të ajrit dhe lagështi të tepërt.

Karrotat dhe panxharët fillojnë të thahen kur mbahen në frigorifer dhe pastaj ato gjithashtu kalben.

Domatet e mbajtura në frigorifer humbasin të gjithë shijen e tyre dhe bëhen me ujë.

Patëllxhanët janë perime shumë të ndjeshme.

Në temperaturë shumë e ftohtë – ata marrin ujë dhe humbasin të gjitha cilësitë e tyre të dobishme dhe në temperaturë shumë të ngrohtë – ato thahen.

Kungull i njomë bëhet i butë kur mbahet në frigorifer dhe mbulohen me myk.

Kastravecat bëhen të butë dhe porozë në temperatura më të ulëta.

Kopshtarët e dinë që kastravecat e duan ngrohtësinë dhe e njëjta vlen edhe për ruajtjen e tyre.

Nëse ato mbulohen me njolla të errëta – kjo do të thotë se ato po kalben.

Çfarë duhet të bëhet?

Perimeve u pëlqejnë vendet e thata me qarkullim të mirë të ajrit dhe ato jetojnë më mirë kur janë larg nga ekspozimi i dritës.

Një kuti prej druri është një vend i shkëlqyeshëm për ta.

Patatet, domatet dhe specat mbahen më mirë veçmas, nga njëra-tjetra, sepse ato prodhojnë në mënyrë aktive gazin e etilenit që shpejton pjekjen e frutave dhe perimeve të tjera rreth tyre.

Për qepët dhe hudhrën, ekzistojnë metoda të tjera të provuara – varni ato në një rrjetë ose në çorape ashtu siç bënin gjyshet tona.

Frutat

Bananet-Ky frut piqet në 15-20 ° C, kështu që nëse i blini kur janë akoma jeshile, mos i mbani në frigorifer.

As bananet e pjekura nuk duhen mbajtur në frigorifer sepse në temperatura më të ulëta, lëkura bëhet e errët.

Pjeshka, kivi, kajsia, mango, shega, hurma.

Nëse frutat janë të ngurta, mos i fusni në të ftohtë sepse nuk do të piqen atje.

Vetë frutat kanë më shumë të ngjarë të prishen.

Dhe frutat e buta, si hurmat do të bëhen me ujë.

Qitro-Të gjitha agrumet mbahen më së miri në një temperaturë mbi 0° C.

Ajri i ftohtë në frigorifer mund t’i dëmtojë ata: lagështia e lartë do t’i bëjë frutat të kalben.

Gjithashtu, limoni e thith erën shumë lehtë.

Ju mund t’i vendosni në frigorifer për një kohë të shkurtër në mënyrë që të ngadalësoni procesin e pjekjes.

Çfarë duhet të bëhet?

Ruani ato në temperaturën e dhomës.

Ju mund të vendosni fruta në qese letre: frutat e papjekura do të piqen dhe ato të pjekurat nuk do të prishen.

Gjëja më e rëndësishme është të siguroheni që ka qarkullim të mirë të ajrit.

Bananet, dardhat, kajsitë, kivit, mangot, pjeshkët dhe kumbullat prodhojnë etilë, kështu që ato duhet të mbahen veçmas.

Ëmbëlsirat

Cokollatat-I ftohti është po aq i keq për çokollatën, sa nxehtësia.

Në temperatura më të ulëta, çokollata mbulohet me një shtresë të bardhë e cila është shkaktuar nga kondensimi – disa pjesë të sheqerit bëhen të kristalizuara.

Gjithashtu, çokollata shpejt thith aromat, kështu që ekziston mundësia që të mund të hani çokollatë që vjen erë si supë.

Mjalta-Temperaturat më të ulëta e bëjnë atë të kristalizohet dhe të bëhet i fortë – nuk ka asnjë efekt tjetër anësor nga temperaturat e ftohta.

Kur mbahet si duhet, mjalti mund të ruhet për pothuajse përgjithmonë.

Gjalp kikiriku-E vetmja gjë që do të arrini duke e mbajtur këtë në frigorifer është se do të jetë e vështirë ta shtrini në bukë.

Çfarë duhet të bëhet?

Mjalti duhet të mbahet në një kavanoz qelqi të mbyllur fort, në një vend të errët, në temperaturën e dhomës.

Gjalpi i kikirikut është i përsosur kur mbahet në dollapë, përveç nëse pakoja thotë diçka tjetër, çokollata duhet të mbahet në një vend të errët për të mos lejuar që ajo të shkrihet ose të bëhet e hidhur.

Salcat

Salcat picante-Salcat pikante përmbajnë më shumë se sa uthull në mënyrë që ato të mbeten të freskëta jashtë frigoriferit.

Ketchup – Nuk ka rëndësi se ku mbahet – brenda ose jashtë frigoriferit.

Nivelet e larta të uthullës dhe kripës parandalojnë që produkti të prishet.

Salcat e sojës-Disa lloje të salcave thuhet mund të ruhen për 3 vjet.

Ato përmbajnë aq shumë kripë sa nuk ka nevojë t’i mbash në frigorifer pas hapjes së tyre.

Salcë për sallatë – Shumë përbërës të bërë me vaj dhe uthull mund të mbahen pa temperaturë të ftohtë.

E njëjta vlen edhe për sallatat e bëra me vaj ulliri dhe uthull.

Çfarë duhet të bëhet?

Nëse pakoja nuk thotë ndryshe, mbajini salcat në dollap – ai që është larg nga furra.

Produktet e miellit

Buka-Nëse do ta hani bukën brenda disa ditësh, mos e vendosni në frigorifer.

Temperaturat e ftohta ndryshojnë strukturën e bukës, ajo humbet shijen e saj dhe lagështia e lartë mund të bëjë që ajo të mbulohet me myk mjaft shpejt.

Çfarë duhet të bëhet?

Artikujt e furrës duhet të mbështillen në qese letre dhe të ruhen në temperaturën e dhomës.

Pitet duhet të mbulohen me letër pergamene dhe të vendosen në një vend të freskët.

Dhe buka duhet të mbahet në një kuti bukë të bërë prej qelqi ose çelik inox.

Reçel dhe turshi

Turshi-Ata mbrohen nga prishja me konservuesin e përdorur për t’i bërë ato.

Kjo funksionon për të gjitha ushqimet e ngjashme që përmbajnë marinadë, kripë, uthull dhe erëza.

Reçeli-Duke pasur parasysh që ekziston një recetë standarde dhe kavanozi është mbyllur në mënyrë korrekte mund ta mbani jashtë frigoriferit deri në 2 vjet dhe frigoriferi nuk është vendi më i mirë.

Ruajtja në të ftohtë mund të stimulojë rritjen e mykut.

Sa herë që hapni derën e frigoriferit, kavanozi rrezikohet: ajri i ngrohtë futet në një çarje midis kapakut dhe kavanozit, dhe gjithashtu ka kondensim i cili krijon kushtet e përsosura për bakteret.

Çfarë duhet të bëhet?

Mos mbani kavanoza të hapur në frigorifer – mbani vetëm ato që kanë kapakë që mund t’i vulosni.

Manaferrat, arrat, frutat e thata

Manaferrat-Ka më shumë të ngjarë të qëndrojnë të freskëta në temperaturën e dhomës.

Lagështia e frigoriferit do t’i shkatërrojë ato.

Gjithashtu, lani vetëm ato para se t’i hani.

Arrat-Nga njëra anë, temperaturat e ulëta mund të ndihmojnë në ruajtjen e vajrave natyrorë në arra, nga ana tjetër – arrat kanë një tendencë për të thithur shijet dhe aromat e ushqimeve të tjera.

Fruta të thata-Ruajtja e frutave të thata në frigorifer vetëm do ta bëjë atë të lagësht, që është e kundërta e asaj që dëshironi me ta.

Çfarë duhet të bëhet?

Nëse po planifikoni të përdorni arrat brenda ditëve ose javëve të ardhshme, është më mirë t’i ruani ato në një enë të mbyllur brenda një dollapi.

Sidoqoftë, nëse doni t’i ruani për disa muaj, vendosini në frigorifer.

Temperatura optimale për frutat e thata është nga 0 ° C deri në 10 ° C por ato duhet të ventilohen rregullisht dhe të kontrollohen për myk.

Dhe me manaferrat, ka 2 mundësi: ose një vend i thatë i freskët nëse do t’i hani ato së shpejti, ose duke i ngrirë ato nëse do t’i lini ato për më vonë.

Frigoriferi është bosh. Çfarë tjetër?

Vaji i ullirit. I ftohti bën që vaji të prodhojë disa sedimente që e bëjnë vajin të bëhet i hidhur. Mbajeni në temperaturën e dhomës, në këtë mënyrë do të mbetet siç ishte më parë, por sigurohuni që vendi ku e mbani është i errët.

Vezët-Nuk ka rregulla të veçanta për vezët: ato mund të ruhen si brenda frigoriferit ashtu edhe jashtë tij.

Çështja është të siguroheni që temperatura është e qëndrueshme.

Nëse mendoni të vendosni vezë në frigorifer, mos i mbani në raftet anësore, por vendosni ato më thellë në frigorifer për t’i mbrojtur ato nga luhatjet e temperaturës.

Gjalpi-Një përqendrim i lartë yndyre nuk e le të prishet shumë shpejt.

Është krejtësisht e sigurt për ta ruajtur në një pjatë të mbyllur në një vend të freskët për një ditë ose 2 – do të jetë më e lehtë ta vendosni atë në bukë në atë mënyrë.

Sallami-Përsëri, kjo është zgjedhja juaj: mund ta vendosni në frigorifer ose jo.

Vetëm sigurohuni që ta mbështillni fort në pergamenë dhe ta vendosni në një vend të freskët.

Mund të mbahet për një muaj.

Sigurisht, nëse pakoja e prodhimit nuk do të ishte tashmë e hapur.

Shalqiri dhe pjepri-Para se t’i pritni, nuk ka nevojë t’i vendosni në një vend të ftohtë.

Shalqinjtë që mbahen në temperaturën e dhomës përmbajnë më shumë antioksidantë dhe lëndë ushqyese të tjera në krahasim me ato të mbajtur në frigorifer.

Kafeja-Lagështia është armiku më i keq i fasuleve të kafesë.

Nëse vendosni një kavanoz në frigoriferin e ftohtë, kondensimi do të shfaqet, dhe kur kjo të ndodhë ndryshon e gjithë struktura e qelizave, gjë që çon në humbjen e vajit (vaji është përgjegjës për atë erë të mrekullueshme të kafesë) dhe e gjithë magjia e kafesë zhduket.

Çdo ditë që nxirrni kavanozin dhe e vendosni përsëri, ju e dëmtoni atë edhe më shumë: luhatjet e temperaturës bëjnë që kafeja të humbasë shijen e saj.

Kafeja duhet të ruhet në një enë të mbyllur, në një vend të errët, në temperaturën e dhomës.

Temperatura brenda frigoriferit nuk është e barabartë kudo.

Për shembull, zona më e nxehtë në frigorifer është tek raftet në derë.

Disa ushqime ruhen më së miri në temperatura shumë specifike, kështu që mbase duhet të hidhni një sy rekomandimeve për ruajtjen e ushqimeve në zona të ndryshme.

Të fundit

Përmbajtja e emocioneve

Aristoteli për drejtimin e emocioneve ka thënë dikur: “Të zemërohesh me personin e duhur, në masë të duhur, në kohë të duhur, për arsye të duhur në mënyrë të duhur”. Vetëkontroll

Sa hapa duhet të bëni në ditë për shëndet të mirë

Aplikacionet e fundit na mundësojnë që të numërojmë hapat që kryejmë çdo ditë, me shpresën se ky lloj aktiviteti fizik përmirëson shëndetin. Ekspertët kanë rekomanduar gjithnjë që nj

Medikamenti që po ndihmon të sëmurët nga Covid

Një kompani farmaceutike tha të premten se një ilaç e që shet për të ulur inflamacionin, ka ndihmuar në parandalimin e nevojës për makineri të frymëmarrjes tek pacientët e shtruar në spi

Fëmijët nën 5 vjeç mund të prekën më lehtë nga koronavirusi se sa të rriturit

Sipas një studimi, fëmijët nën 5-vjeç mund të prekën më lehtë nga koronavirusi se sa të rriturit. Kjo prekje mund të shkojë nga 10 deri 100 herë më shumë tek foshnjat. Shkalla në të c

Ulni kolesterolin e lartë me lëng portokalli

Një ndër pijet më të dashura dhe të famshme të fillimit të mëngjeseve plot energji. Lëngu i portokallit përtej shijes së mirë dhe një pakete me vitamina që i dhuron trupit, funksionon si

Ja çfarë ndodh me mushkëritë pas lënies së duhanit

Mushkëritë tuaja kanë një aftësi gati “magjike” për të korrigjuar mutacionet kancerogjene të shkaktuara nga pirja e duhanit, por vetëm nëse ndalni konsumin e tij. Deri më tani, mutacion

Info Tjera