Jetë http://mediapress.al/wp-content/uploads/2021/05/family.jpg

Shkuarja në muze ose teatër mund t’iu ndihmojë të jetoni më gjatëTë shëtitësh nëpër korridoret e muzeut lokal një të shtune pasdite mund të duket thjesht si një argëtim, por mund të jetë shumë më tepër se kaq.

Dihet prej kohësh që artet janë të mira për shëndetin tonë. Organizata Botërore e Shëndetësisë madje thotë se ato luajnë një rol vendimtar në uljen e shëndetit të dobët.

Dhe tani, rezultatet nga një studim i ri tregojnë se pjesëmarrja në ngjarje të lidhura me artin mund të jetë edhe një faktor që tregon për sa kohë jetojmë!

Hulumtimi, i kryer në University College London, kishte për qëllim të përcaktonte nëse përfshirja në arte ndikonte apo jo në vdekshmëri. Me këtë në mendje, ata mblodhën të dhëna nga mbi 6,000 të rritur anglezë mbi moshën 50 vjeçare. Të dhënat përfshinin informacione nëse subjektet merrnin pjesë në galeri, ekspozita, muze, koncerte ose shfaqje teatrore dhe sa shpesh e bënin këtë. Studiuesit gjithashtu ndoqën subjektet vite më vonë.

Studiuesit përcaktuan se ata që morën pjesë në një ngjarje në lidhje me artet të paktën një ose dy herë në vit kishin 14 për qind më pak të ngjarë të vdisnin gjatë periudhës së ndjekjes së studimit krahasuar me ata që nuk morën pjesë në ndonjë ngjarje të lidhur me artin.

Por kjo nuk është e gjitha: Studiuesit gjithashtu arritën në përfundimin se ata që morën pjesë në një ngjarje arti çdo tre muaj ose më shumë kishin një shans edhe më të vogël të vdisnin, me një rrezik të zvogëluar prej 31 për qind krahasuar me ata që nuk ishin të përfshirë në art.Megjithëse ky studim thjesht nënvizon një korrelacion midis artit dhe jetëgjatësisë, jo domosdoshmërisht shkakësore, (me fjalë të tjera, nuk dihet vërtet nëse arti ju ndihmon të jetoni më gjatë, megjithëse duket se ka një lidhje të dukshme), është ende diçka për ta menduar. Sido që të jetë, një gjë është e sigurt – arti shton cilësinë e jetës suaj.

Të fundit

Horoskopi për ditën e sotme, 15 tetor 2021

Dashi Ju jeni të prirur të ndiheni mjaft të tensionuar sot dhe ta fajësoni atë për mërzinë dhe pakënaqësinë me jetën tuaj të tanishme. Ju mund të kaloni një pjesë të madhe të mëngje

Zbuloni çfarë tregon forma e trupit për shëndetin e zemrës

Një studim i publikuar së fundmi në Revistën Evropiane për zemrën, thotë se forma e trupit e njeriut është sinjalizuesi më i mirë i sëmundjeve të zemrës. Në krahasim me indeksin e masë

Qumështi apo kosi, cili është më i mirë për mëngjes?

Produktet e bulmetit janë një pjesë e rëndësishme e çdo regjimi të shëndetshëm ushqimor. Megjithatë, në disa aspekte, përzgjedhja e llojit të duhur të produkteve të bulmetit bën një n

Të çmendur apo të qetë, çfarë shoferi jeni sipas shenjës tuaj të horoskopit

Jeni të qetë, të nxituar apo të kujdesshëm kur i jepni makinës? Gjithçka varet nga shenja juaj e horoskopit. Dashi: Të nxituar. Për ju makina nuk është vetëm një mjet transporti, por edhe

Balsami i mrekullueshëm për shëndetin dhe gjithë organizmin

Vetitë kuruese të lules së basanit, një bimë barishtore që në gjendje natyrale rritet kudo, janë të njohura në mbarë botën. Përdorimi i gjerë i kësaj bime në mjekësinë popullore apo

Mjekët e konsiderojnë minierë të vërtetë vlerash ushqyese

Shpeshherë janë quajtur edhe “Pema e paqes” për shkak të mbijetesës së bombës në Nagasaki, Molla e Lindjes, Pema e 7 Virtyteve apo Ushqimi i Perëndive etj, me pak fjalë hurma është fru

Info Tjera