Jetë http://mediapress.al/wp-content/uploads/2021/04/auto_felicitaY-oggi-pandemia1617435230.jpg

Si ka ndryshuar lumturia jonë?Ne e kërkojmë atë dhe e dëshirojmë deri në pikën që bëhemi skllevër të tiranisë së saj.

Lumturia është një mani e njëanshme, e njëjta që mohon emocionet njerëzore si dhimbja, dështimi dhe trishtimi, sepse sot të jesh i lumtur është më e rëndësishme se gjithçka.

Megjithatë, pse nuk ndihemi kurrë të kënaqur edhe pasi arrihet?

Çfarë është lumturia?
Mbase sepse kapitalizmi ka gjetur një mënyrë për të na shitur lumturinë dhe ne i kemi lejuar vetes të jemi të bindur se duke zotëruar të mirat materiale dhe përvojat e jetesës, njëra pas tjetrës, ne do të kishim mbushur boshllëqet dhe mungesat.

Dhe nëse e gjithë kjo nuk do të mjaftonte, vjen kujdesi për veten, meditimi, vëmendja dhe e gjithë kjo industri e lumturisë që na bën të jetojmë si robotë.

Gjithmonë me një buzëqeshje, optimist, proaktiv dhe produktiv.

A janë këto karakteristikat që na bëjnë njerëz të lumtur?

Për disa, lumturia vjen me arritjen e ëndrrave dhe dëshirave.

Por duhet të pyesim nëse këto janë vërtet tonat apo janë thjesht një produkt kulturor i ndikuar nga shoqëria në të cilën jetojmë.

Për shkak se është e kotë ta mohosh, se ne jemi të bombarduar me modele frymëzuese për të ndjekur.

Dhe arritja e tyre është ndoshta pika kulmore e pritjeve tona.

Atëherë ne e besojmë atë premtim dhe jemi të bindur se duke marrë ato rezultate mund të arrijmë lumturinë.

Pra, a është lumturia diçka më shumë sesa ndërthurja e suksesit në punë, njohjes dhe mirëqenies ekonomike?

Matja e lumturisë
Në të vërtetë, sot lumturia është e matshme.

Kjo demonstrohet nga Raporti Botëror i Lumturisë i cili jep një përgjigje për pyetjen më të ashpër, duke kombinuar parametra të ndryshëm si jetëgjatësia, liria personale, PBB e brendshme, nivelet e korrupsionit dhe sigurisë dhe gjithashtu efikasitetin e sistemit shëndetësor.

Pra, do të kuptoni se sa mund të ketë ndryshuar lumturia botërore si rezultat i urgjencës shëndetësore.

Duke parë rezultatet e vitit 2021, situata nuk ka ndryshuar aq shumë.

Finlanda është ende në krye të klasikes dhe arsyeja është e qartë: lumturia matet përmes treguesve që ndryshojnë kushtet ekonomike dhe gjithashtu përmbushjes personale.

Pikërisht aspekti ekonomik na bën të kuptojmë se posedimi material i të mirave dhe parave është i lidhur ngushtë me lumturinë.

Sigurisht që nuk është rastësi që vendet që kanë pushtuar kreun e raportit janë vendet më të pasura në botë.

Raporti botëror për lumturinë
Çfarë thotë Raporti Botëror i Lumturisë?

Më 20 Mars, me rastin e Ditës Botërore të Lumturisë, studiuesit nga Rrjeti i Zgjidhjeve të Qëndrueshme të Kombeve të Bashkuara botuan Raportin më të fundit Botëror të Lumturisë.

Rezultatet bazohen në një seri intervistash me popullatën në lidhje me cilësinë e jetës që ata jetojnë dhe presin.

Ajo që doli nga raporti është se ndërsa në disa vende pandemia ka hequr shpresën dhe lumturinë, në të tjera nuk ka ndryshuar shumë dhe në disa territore i ka bërë të moshuarit më të gëzuar.

Një paradoks nëse mendojmë se ato janë kategoria më e prekur nga Koronavirusi.

Vërtetë, rreziku i ndërlikimeve të virusit dyfishohet për njerëzit e moshuar, megjithatë ata janë më të lumtur sot sesa ishin disa vjet më parë.

Arsyeja për këtë duhet të gjendet në parametrat e përdorur për hartimin e raportit: të moshuarit e kuptuan që shoqëria po punonte për ta vazhdimisht dhe po bënte sakrifica për t’i mbrojtur ata.

Ata ishin, në fakt, marrësit e parë të vaksinës.

Dhe ata ishin përsëri protagonistët e thirrjeve të panumërta me video dhe telefonatave gjatë izolimeve të ndryshme; kjo situatë e lejoi atë të mbante kontakte me familjen e tij shumë më tepër sesa para pandemisë.

Përkundrazi, të rinjtë kanë pasur vitin më të vështirë, duke pësuar fillimisht reagimin nga puna, pastaj atë personal dhe emocional.

Por fakti më interesant, i cili konfirmon premisën tonë të gjatë mbi kuptimin e vërtetë të lumturisë, është se vendet që ishin në krye të renditjes kanë qëndruar atje edhe gjatë urgjencës shëndetësore.

A janë të gjitha falë sistemit shëndetësor efikas? Kjo sigurisht kontribuoi, pasi është një parametër shumë i vlerësuar.

Vendet më të lumtura në botë
Renditja e vendeve më të lumtura në botë e përpiluar nga Raporti Botëror i Lumturisë e sheh Finlandën edhe një herë të shkëlqyer.

Në 10 më të mirët gjejmë Islandën, Danimarkën, Suedinë dhe Norvegjinë.

Nga ana tjetër, Italia nuk është as në 20 të parët, por vendi i 25-të i fituar nuk është nënçmues duke pasur parasysh se, krahasuar me vitin e kaluar dhe pavarësisht Covid, ajo arriti të fitonte tre pozicione më shumë.

Pra, për të kuptuar se çfarë është në të vërtetë lumturia, duhet të shohim modelin finlandez?

Ne mundemi, por është automatike të pyesim pse vendi më i lumtur në botë është gjithashtu ai me nivelin më të lartë të vetëvrasjeve në mesin e popullatës në Evropë.

Ka shumë njerëz që kritikojnë këtë marrëdhënie lumturie duke i konsideruar të dhënat jo të besueshme.

Lumturia apo privilegji?
Por edhe nëse raporti i lumturisë botërore dështon, ne gjithmonë do të kthehemi në pikën e fillimit, sepse e vërteta është se as lista e vendeve më të lumtura në botë dhe parametrat e përdorur për ta përpiluar nuk na kanë dhënë një përgjigje adekuate.

Por mbase ata na kanë dhënë konfirmimin se lumturia është e lidhur në mënyrë të pashmangshme me kushtet ekonomike, fitimin dhe përmbushjen personale.

Prandaj është një ndjenjë e destinuar të përjetohet vetëm nga disa fatlumë të marrë nga një përzierje e kushteve të privilegjuara, siç demonstrohet nga vendet më të lumtura në botë.

Dhe atëherë mbase kjo është me të vërtetë lumturi, një privilegj i destinuar për disa, për ata që arrijnë të kultivojnë një sërë suksesesh, për ata që gëzojnë statusin dhe pozitat elitare, për ata që kanë shtëpi, vetura dhe para.

Dhe çfarë u mbetet të gjithë të tjerëve? Një alternativë pa kosto: një në të cilën mbizotërojnë dashuria, lidhjet dhe vëmendja për gjërat e vogla.

Të fundit

Sa më shumë net pa gjumë, aq kujtesë të dobët do të keni

Gjumi nuk është një gjendje e pavetëdijshme, por më tepër se aq, një gjendje prehjeje mendore dhe trupore. Një zbulim i publikuar disa ditë më parë zbulon se mjafton një natë pa gjumë p

Bota pas Coronas është një botë tjetër

Kush jam unë, dhe nëse po, sa vetë? Me këtë pyetje disi komplekse, filozofi modern Richard David Precht i çoi dikur lexuesit e tij në një udhëtim zbulimi të vetes. Aktualisht, shumë njerëz

Nuk e dini akoma se çfarë është ndarja, nëse s’keni kaluar nëpër këto faza

Ndarja ndodhi. Asgjë e jashtëzakonshme, por s’mund ta themi këtë sidomos në fillimet e saj. Nuk ka shkëputje të lehta dhe përgjithësisht shumica e ndarjeve kalojnë nëpër disa faza. Nëse

Nëse s’doni probleme me shëndetin, mos e mbani stresin brenda vetes

Rezultatet e këtij studimi sugjerojnë se mbajtja e stresit mund të jetë problematike për shëndetin. Nëse arrini t’i largoni menjëherë nga mendja ngjarjet stresuese, do t’i bëni mirë sh

Përfitimet shëndetësore nëse pini ujë sapo të zgjoheni

Sipas shkencëtarëve japonezë është e rëndësishme që në mëngjes me stomakun bosh duhet të konsumojmë 600 ml ujë. Uji do të pastrojë barkun tuaj, por edhe zvogëlon rrezikun e zhvillimit

Ndryshimet klimatike po ‘vrasin’ detin Marmara

Turqia do të fillojë sot një fushatë të madhe të pastrimit për të shpëtuar Detin Marmara nga algat e tepërta. Duke përsëritur një plan të ri veprimi me 22 pika, Ministria e Mjedisit dhe

Info Tjera