Sofra jonë http://mediapress.al/wp-content/uploads/2021/05/maxresdefault.jpg

Çfarë duhet të ketë në sofër për Bajram?



A i keni provuar disa nga këto ushqime? Nëse jo, shkoni shpejt te fqinjët, urojani njëri-tjetrit Bajramin dhe kënaquni me këto shije të mrekullueshme

Fitër-Bajrami është festa e madhe islame. Për këtë festë përgatisim sofër të pasur.

Të gjithë anëtarët e familjes dhe në këtë mënyrë forcohen lidhjet, ruhen familja dhe miqtë.

Sipas traditës, për drekë Bajrami përgatiten disa ushqime të ndryshme, ndërkaq ne po jua prezantojnë ato më të shpeshtat:

1. Çorba e Begut
Kjo përzierje e perimeve dhe mishit, është çorba më e njohur e cila përgatitet në ditët e Bajramit.

Zakonisht përgatitet me mish viçi apo mish pule.

2. Vegësh tradicional
Përbërësit kryesor të kësaj gjelle janë lakra e zier, speci dhe mishi i viçit.

3. Qebap haxhiu
Qebapët e haxhiut janë edhe një përzierje e mishit të viçit me perime.

Për këtë ushqim është specifike sepse bëhet i mbështjellë në letër.

4. Musaka
Ushqim i njohur kaherë me mish të bluar.

Musaka mund të gatuhet në mënyra të ndryshme, mirëpo më e njohura është me patate dhe kungullesha.

5. Sarma
Është edhe një ushqim i njohur mirë i cili gatuhet nga lakra e freskët apo lakra turshi, mishi i bluar dhe orizi.

6. Dollma apo japrak
Japrakët janë të ngjashëm me sarmatë, pos që në vend të lakrës së bardhë gatuhet me lulelakër.

7. Pite të ndryshme
Nuk mund të quhet Bajram nëse në sofër nuk ka ndonjë ndër pitet siç janë p.sh. pitja me djathë dhe lakrori.

Pos ushqimeve të njelmëta, sofra e Bajramit është e pasur edhe me ushqime të ëmbla – ëmbëlsira.

Këto janë ëmbëlsirat më të njohura:

Bakllava
Është pite e ëmbël, përbërësit kryesorë janë petët – të gatuara në shtëpi apo të blera në dyqan dhe arrat, si dhe, sipas dëshirës, rrush i thatë, bademe, shqind (fëstëkë)… Nuk mund të quhet Bajram nëse nuk është në sofër bakllavaja.

2. Tufahija
Tufahija është ushqim i ëmbël nga mollët e ziera të mbështjella me krem i cili bëhet nga arrat dhe bademet, ajka, sheqeri dhe kremi.

3. Hallva
Është ushqim i ëmbël nga mielli i grurit, yndyra dhe mjalti apo nga susami, mielli, mjalti dhe sheqeri.

Ekzistojnë lloje të ndryshme: qeten-hallva, tahan-hallva, kos-hallva.

4. Tullumbat
Janë ëmbëlsirë që bëhet nga vezët, uji, vaji, sheqeri dhe mielli.

Gatuhen me shabllon të veçantë i cili u jep formë ylli.

5. Ëmbëlsirë në formë hurme
Edhe një ëmbëlsirë e thjeshtë, por shumë e shijshme nga vezët, mielli, margarina, vaji dhe uji.

6. Kadaif
Gatuhet nga petët e prera në mënyrë të veçantë, sheqeri dhe uji dhe shtojcave sipas dëshirës, p.sh. arra apo shqind.

7. Trileqe
Kjo ëmbëlsirë është e njohur për shkak që korja lyhet me tri lloje qumështi (prandaj edhe quhet trileqe).

Në majë luhet me karamele. Kjo ëmbëlsirë është bërë shumë e popullarizuar gjatë tre vjetëve të fundit.

Të fundit

Supë me krahë pule

Përbërësit: 200-300 gr krahë pule 2 dcl salcë domatesh 1 vezë 1 lugë ajkë 1 karotë majdanoz Krahët e pastruar zihen në 1. 5 lit ujë me karotë të kaluar në rende, kripë, vegetë. Përga

Niseni mëngjesin me smoothie me tranguj

Smoothie të gjelbra janë ushqime të plota, të pasura me fibra. Janë më të shijshme se sa duken, pasi në shije dominojnë frutat, ndërsa produktet e tjera të gjelbra balancojnë ëmbëlsinë

Akullore me dy përbërës dhe pa sheqer

Akullore pa sheqer në 1 minutë!. A ju duket e pamundur? E megjithatë është e mundur!. E vetmja gjë që ju nevojitet janë banane dhe kakao. Kjo është një recetë shumë e lehtë, për sa koh

Kungulleshka me domate

Përbërësit për 4 persona: 8 kungullehska 300 gr domate 1 degë selino 20 gr pinoli 2 thelpinj hudhër 4 lugë gjelle vaj ulliri 1 tufë borzilok Kripë, piper sipas dëshirës Përgatitja: Presim

Kek me gliko portokalli – Receta plot shije

Kek me sherbet mund të keni provuar, madje edhe me lëng apo lëkurë portokalli. Dhe sigurisht që shija e tyre është perfekte, por sot iu sjellim një recetë pak më të veçantë. Keku me gliko

Sallatë me patate dhe me mish tuna

Përbërësit: 1 kg patate; 2 konserva me mish toni; Ullinj të zinj pa bërthama; 2 qepë të reja; 1 lugë mustardë; 1 limon; 3 lugë vaj ulliri; Kripë; Piper; Majdanoz të freskët; Kopër. Përg

Info Tjera