Sofra jonë http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/08/201705221319582171057.jpg

Flija në saç



Për një tepsi të përmasave normale (si ato të byrekut) me fli do ju nevojiten përbërësit e mëposhtëm:

1. 10 kokrra vezë
2. Gjysëm kg vaj ulliri
3. Gjysëm kg qumësht
4. Gjysëm kg gjalpë
5. Ujë të vakët
6. 2 kg miell
7. Kripë, sipas dëshirës

Përgatitja:
Fillimishr përgatisnj qullin me ujë të vakët.

Merrni një enë të gjërë dhe hidhni ujin, miellin dhe kripë sipas dëshirës.

Përzijini mirë deri sa të formohet qulli që nuk duhet të jetë shumë i trashë por as shumë i hollë.

Në një enë tjetër, hidhni vezët, vajin dhe qumështin.

Përzijini mirë me njëra tjetrën deri sa lëngu të jetë i njëtrajtshëm.

Ndizeni zjarrin duke e rrethuar më gurë.

Vendoseni saçin të ngrohet.

Lyejeni tepsinë me pak vaj (një lugë) dhe përhapeni atë.

Hidheni qullin dhe shpërndajeni me lugë.

Vendoseni saçin sipër saj deri sa të piqet.

Hiqeni saçin dhe vendoseni sërish në zjarr.

Lyejeni shtresën e flisë me lëngun e vezëve dhe qumështit dhe mbulojeni sërish me saç.

Këto hapa do të ndiqen me kujdes deri sa tepsia të mbushet me shtresat e flisë, por mos harroni të mbani mend rradhën, pra një herë shtresa me qull dhe më pas lyerja me lënguun e vezëve.

Kur tepsia të jetë e mbushur, vendoseni mbi prush për 5 minuta dhe mbulojeni me saç.

Nxehtësia që e rrethon tepsinë nga lart dhe poshtë do i japë flisë fryrjen përfundimtare.

Më pas mund ta prisni me feta dhe ta lyeni me gjalpin e nxehtë.

Padurimi për ta shijuar është i madh por duhet të prisni të ftohet pak.

Më pas mund ta shoqëroni me djathë ose mjaltë, apo ta konsumoni ashtu siç është.

Flija mund të qëndrojë në frigorifer për disa ditë.

Recetat për përgatitjen e flisë mund të kenë ndryshime të vogla në varësi të traditës së zonës ku gatuhet.

Të fundit

Tortë e ëmbël me kunguj, karota, arra dhe rrush të thatë

Përbërësit: 1-2 karrota1-2 kunguj2 lgj rrush të thatë2-3 lgj arra1 lç kanellë½ lç karafil250 gr kos të kulluar4 kokrra vezë4 lgj miell misri të holle2 filxhanë çaji miell1 bustinë pluhu

Patate të ëmbla të skuqura

Përbërësit: 1 patate e ëmbël e mesme, e prerë në feta 1 lugë vaj 1/4 lugë kripë 1/4 lugë piper i zi 1 lugë rozmarinë të freskët të copëtuar (opsionale) Përgatitja: Në një tas të m

Peshk në furrë

Përbërësit: 2 peshq të më dhenj të tipit qefull,levrek 1/2 limoni I grirë në fije të holla 2 fije të gjata majdanoz 1 domate e grirë ne kubikë të vegjël 2 thelpinj hudhë Kripë dhe pipe

Supë e ftohtë me panxhar

Koha e përgatitjes është vetëm 10 minuta. Përbërësit për katër persona: 600 gram panxhar i kuq i zier me pare 1 litër kefir që mund ta zëvendësoni me kos të bardhë pak të thartë dhe t

Tortë e kuqe

Koha e përgatitjes: 30 minuta Koha e pjekjes: 1 orë Koha totale: 1 orë e 30 minuta Për 10-12 pjesë Përbërësit: 310 gramë miell për kek 16 gramë kakao pa ëmbëlsues 5 gramë sodë buke 5 gr

Reçel me luleshtrydhe

Në doni të ëmbëlsoni veten apo më të dashurit tuaj apo në doni një gosti të veçantë për miqtë përgatisni reçel me luleshtrydhe. Të freskëta me shije delikate ato shndërrohen në një

Info Tjera