Histori http://mediapress.al/wp-content/uploads/2021/05/kqqot9ccs0w41.png

Historia dhe domethënia e 1 Majit1 Maji është ditë e kushtuar punëtorëve në të gjithë botën.

Dita Ndërkombëtare e Punës është një festë zyrtare në shumë vende dhe inkurajon punonjësit të jenë të vetëdijshëm për të drejtat e tyre.

Organizata Ndërkombëtare e Punës, një agjenci e Kombeve të Bashkuara, e cila punon drejt vendosjes së standardeve ndërkombëtare të punës, në një raport, të lëshuar në Ditën Botërore për Sigurinë dhe Shëndetin në Punë, tha, “Vendet duhet të vendosin sisteme të shëndosha dhe elastike të sigurisë dhe shëndetit në punë. Kjo do të minimizonte rreziqet për të gjithë në botën e punës në rast të emergjencave të ardhshme shëndetësore”.

Historia dhe domethënia
1 Maji nderon punën e palodhur të njerëzve në të gjithë botën dhe festojnë arritjet e tyre.

Dita e Punës e ka zanafillën në lëvizjen e unionit të punës në Shtetet e Bashkuara në Shekullin 19.

Në Shtetet e Bashkuara dhe Kanada, Dita e Punës megjithatë festohet të hënën e parë në shtator, duke nderuar punëtorët dhe kontributin e tyre në shoqëri.

Në 1889, një grup i grupeve socialiste dhe sindikatave, në SHBA caktoi 1 majin si ditë për punëtorët.

Kjo ishte në kujtim të Revolucioneve Haymarket në Çikago në 1886, kur një tubim për punën u bë i dhunshëm pasi dikush hodhi një bombë në polici.

Sipas history.com, 8 njerëz vdiqën si rezultat i dhunës atë ditë, ndërsa 8 aktivistë radikalë të punës u arrestuan dhe u dënuan.

1 maji në Europë, historikisht ka qenë gjithmonë i lidhur me festivalet tradicionale rurale të fermerëve, por më vonë u lidh me lëvizjen moderne të punës.

Të fundit

143 vjet nga themelimi i Lidhjes së Prizrenit

143 vjet më parë, pra më 10 qershor 1878 filloi organizimi dhe themelimi i Lidhjes Shqiptare të Prizrenit. Është kjo njëherësh një ndër Lidhjet më të organizuara politike gjithëkombëtare

Historia e konfliktit izraelito-palestinez

Një përshkallëzim i luftimeve midis izraelitëve dhe palestinezëve ka bërë që Kombet e Bashkuara të paralajmërojnë për një “luftë më të zgjeruar në rast se nuk do të ndalet”. Dhun

Napoleoni dhe trojet shqiptare

Nga: Luan Rama Sa herë kisha dëgjuar rreth origjinës arbëreshe të Napoleonit vija buzën në gaz, duke menduar se imagjinata e atyre që mbronin këtë tezë shkonte aq larg sa merrte përmasat e

Ismail Qemali shfaqet me diplomatë të shquar në 1871

Në librin me titull “Anglo-Romanian relations after 1821”, botuar nga “Academia de Stiinte Sociale si Politice a Republichi Socialiste Romania”, 1983, f.98, gjendet një foto e gjetur nga st

Mësoni arsyen pse gratë shqiptare ecin prapa burrave

Shoqëria shqiptare ka qenë deri vonë e “pushtuar” me tradita por edhe paragjykime për mënyrën sesi gratë dhe vajzat trajtohen karshi burrave. Sidomos në zonat rurale, gratë ishin qartazi

Kujtimet e Ismail Qemalit nga periudha e rinisë së tij

Gjatë periudhës së sundimin osman në Shqipëri, shoqëria shqiptare karakterizohej nga një kontrast i madh mes fshatarëve dhe çifligarëve. Ju sjellim përshkrimin e L.S. Stavrianos të memorie

Info Tjera