Opinione & Intervista http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/08/Msc.-Skender-Berisha-1-e1601620906322.jpg

Manipulimet me qmime dhe vendosja e tyre pranë mallërave për t’u shiturShkruan: MSc. Skender Berisha

Për qytetarët, por edhe për shitësit është bërë e zakonshme ngritja e qmimeve në periudha të caktuara kur nevojat e konsumit për disa artikuj rriten dhe vendosja e qmimeve pranë tyre nuk është e pranishme.
Jo rrallë herë ndodhë edhe mashtrimi i konsumatorëve me qmime nga biznese të ndryshme, duke vendosur qmime tjera dhe gjatë pagesave në arkë të paguhet dhe printohet ndryshe.
Nuk mund të themi që mungojnë edhe artikuj që janë shumë afër afatit të skadencës, apo edhe se i ka kaluar afati i përdorimit.
Në anën tjetër shumë biznese që operojnë në tregun tonë dhe që shesin online nuk janë të regjistruara si biznese, shesin pa patuar fare garancinë e artikujve që tregtojnë, në anën tjetër kemi biznese që janë të regjistruara dhe shesin online por nuk qajnë kokën fare për vendosjen e qmimeve në artikujt e tyre, por disa edhe më keq (pas blerjes dhe dërgesës me postë nuk përgjigjen dhe nuk qëndrojnë besnik ndaj konsumatorit).
Qytetarët e Kosovës tashmë janë të vetëdijshëm se gjëra të tilla ndodhin vazhdimisht në vendin tonë.
Niveli i vetëdijes është rritur tek qytetarët por mungon dora e shtetit që një problematikë të tillë t’a heqë nga një praktikë që ka marrë hov viteve të fundit.
Inspektorati dhe ATK së bashku me Policinë e shtetit duhet ndërmarrë hapat e duhur që:
1. T’i obligojë shitësit me shumicë dhe pakicë që qmimet e artikujve të jenë pranë qdo artikulli,
2. Të mos lejojë që qmimet e disa artikujve të ngriten pa patur nevojën (sidomos gjatë festave apo muajit të ramazanit), përderisa nuk kanë ndryshuar edhe qmimet gjatë blerjes së lëndës së parë për artikujt e caktuar,
3. Çdo artikull të ketë afatin e skadencës të shtampuar në etiketë, dhe për disa artikuj të cilët edhe pse janë në ditët e fundit të afatit të skadencës të mos lejohet shitja e tyre, sidomos atyre mallërave që gjatë temperaturave të larta rrezikojnë më tëpër,
4. Të mirren masa më të ashpra për bizneset që luajnë me qmime, duke vendosur qmime tjera dhe duke bërë pagesa tjera,
5. T´i marrin më me seriozitet ankesat e qytetarëve ndaj bizneseve kur ata ndihen të keqtrajtuar,
6. T´i obligojnë bizneset që tregtojnë online që t´i vendosin qmimet dhe të garantojnë për produktet e tyre,
7. T´i fusin nën ombrellën e shtetit edhe ato biznese që tregtojnë online dhe që nuk janë të regjistruara.
Qytetarët e Kosovës tashmë një pjesë e madhe e tyre kanë vizituar edhe vende të ndryshme të evropës dhe botës, duke parë nga afër diciplinën dhe nivelin e vetëdijes së lartë, si nga e bizneseve por edhe nga klientela e tyre. Por, nuk duhet harruar se gjatë pushimeve qytetarët tanë shpesh janë ankuar edhe për qmime të ndryshme dhe manipulime në vendet për rreth. Prandaj, mund të themi se nuk qëndrojmë shumë keq në këtë sferë, por në hapat e suksesshëm që vendi ynë po ecën ngadalë duhet plotësuar edhe me vlera të tjera, që ky problem i vogël në shikim të parë por i madh në aspektin ekonomik dhe në mirëqenien e qytetarëve të ndryshojë, dhe konsumatori në Kosovë të ketë një jetë sa më të sigurtë, të ndjehet komod gjatë blerjes, të mos hezitojë të marrë produktet vendore, dhe të trajtohet me dinjitet dhe jo me përbuzshmëri.

Të fundit

Njihuni me robotët Bio-mjekesorë, të cilët u vinë në ndihmë sistemit spitalor në vëndet e zhvilluara

Shkruan: Ermand Mertenika (Inxhinier Bio-Mjekesor) A do t’i besonit jetën tuaj një kirurgu robotik? Po për shëndetin tuaj mendor? Ndërsa disa mund të jenë të pakëndshëm me idenë e një ro

Kosova përplot me Lëmoshëkërkues

Shkruan: Msc. Skender Berisha Kosova është vërshuar nga lypsarët. Shumë nga prej tyre jo që nuk janë të tillë, por si profesion që e ushtrojnë kanë arritur të përfitojnë dhe të organiz

Video incizimet në Komunikacion

Shruan: Msc. Skender Berisha Aksidentet e fundit por jo vetëm, i kanë shtyrë Policinë e shtetit të marrin masa drejt shtrëngimit të masave për shoferët që ngasin pa kujdes. Pa drejtuar akuza

Negociatat dhe diplomacia kosovare

Shkruan: Skender Berisha Integrimi i rajonit tonë dhe i ballkanit perëndimorë duhet të jenë prioritet edhe i bashkimit evropian. Influenca e saj në angazhimet që kanë marrë vendet që aspiroj

Kanceri i Pankreasit! Një “Vrasës i Heshtur ”

Shkruan: Ermand Mertenika Pankreasi është një gjëndër ekzokrine e cila gjendet në pjesën e sipërme të abdomenit, prapa stomakut. Kjo gjëndër prodhon dhe çliron enzimat e tretjes, si dhe ho

Manuel Sarrazin kërkon refuzimin e qartë të ndryshimit të kufijve

DW: Zoti Sarrazin, në qarkullim është një e ashtuquajtur non-paper për një rregullim të ri me ndryshime kufijsh në Ballkanin Perëndimor, pra në territorin e ish-Jugosllavisë. Çfarë mendon

Info Tjera