Opinione & Intervista http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/08/Ali-Hertica-550x300-1.jpg

Qeveria duhet të jetë transparent dhe e qartë për veprimet e sajShkruan: Ali Hertica

Një shtet i fortë demokratik kushtetues është themeli për këtë. Siguron që liria e njërit përfundon aty ku fillon liria e tjetrit. Ky rregull i ligjit mbron të drejtat e individëve në nevojë dhe na mbron të gjithë kundër abuzimit të pushtetit ose arbitraritetit nga shteti. Dhe është një parakusht për shoqërinë e fuqishme, të hapur dhe shumëformuese për të cilën përpiqemi. Jemi të bindur që një shoqëri ku të gjithë, me të gjitha dallimet e tyre, kanë një vend, na bëjnë më të fortë së bashku.

Drejtësia është bërë më pak e arritshme, problemet e saj financiare u rritën dhe funksionimi i gjithë zinxhirit të sigurisë u përkeqësua. Prandaj, nevojitet urgjentisht një ndryshim i madh i kursit dhe riparimi i dëmeve. Kjo kërkon jo vetëm mbrojtje të fortë, por edhe forcimin e shtetit të së drejtës, me kontrolle dhe ekuilibra edhe më të mirë.

Shoqëria jonë po bëhet gjithnjë e më komplekse dhe po ndryshon më shpejt dhe më shpejt. A do të vazhdojnë demokracia dhe sundimi i ligjit me këtë ritëm? Besimi i njerëzve që administratorët e tyre i trajtojnë këto ndryshime në një mënyrë të mirë është në rënie. Për ta kundërshtuar këtë, pushteti politik duhet të legjitimohet në mënyrë demokratike dhe të verifikohet. Qeveria duhet të jetë transparent dhe e qartë për veprimet e saj. Përfshini sinqerisht njerëzit në formulimin dhe zbatimin e politikave. Dhe pushteti duhet të përballet me homologun. Vetëm duke dëgjuar dhe performuar, politika mund të fillojë të rivendosë besimin në demokraci.

Kjo kërkon gjithashtu sjellje të ndryshme nga politikanët. Kompromiset politike, reflekset e rrepta, premtimet e rreme të bëra nga politikanët dhe të pavërtetat e shitura si cinizëm i karburantit. Ashtu si shumë premtime para zgjedhjeve, vetëm për t’u habitur pas formimit të kabinetit kur njerëzit kthejnë shpinën të zhgënjyer. Ose shfaqja e fjalëve të guximshme në posterat e fushatës dhe më pas shfaqja e mungesës së vendosmërisë në pelushë. Ose më keq: mbështesni një projekt-ligj ,por jo të jeni aq të guximshëm për të mbrojtur atë zgjedhje në rrugë. Dhe mungesa e integritetit, apo edhe korrupsioni, nuk është vetëm e dëmshme si një incident, por dëmton besimin në të gjithë sundimin e ligjit.

Kjo është arsyeja që të rinovojë institucionet politike dhe rregullat e lojës, me më shumë ndikim për njerëzit, në mënyrë që ne të rivendosim besimin e qytetarëve në shtetin kushtetues demokratik. Sepse ju merrni besim duke dhënë besim. Sigurimi se qeveria vazhdon me kohën, duke ruajtur parimet e pa kohë të sundimit të ligjit. Kjo do të thotë se ne jemi diametralisht të kundërt me populizmin dhe intolerancën që fatkeqësisht kanë fituar një themel.

Liria, demokracia dhe drejtësia kërkojnë siguri. Siguria e plotë nuk ekziston, por pa siguri të mjaftueshme sundimi i ligjit nuk ekziston,dhuna, krimi i organizuar i vendosin sundimin e ligjit nën presion. Qeveria ka një përgjegjësi të garantojë atë liri dhe t’i luftojë këto kërcënime. Nuk ka përse t’i dorëzohet frikës. Politikanët duhet të qëndrojnë të qetë dhe të bëjnë atë që funksionon më së miri së bashku me policinë, shërbimet e inteligjencës, bashkitë dhe të tjerët. Pa sakrifikuar parimet e tyre dhe liritë tona. Kjo fillon me parandalimin dhe shkon paralelisht me hetimin dhe ndjekjen e suksesshme, dënimin dhe riintegrimin, të gjitha brenda shtetit më të lartë të sundimit të ligjit. Vetëm në këtë mënyrë ne mund të mbajmë një shoqëri të fuqishme që garanton lirinë në lidhje.

Të fundit

Si të shmanget kaosi pas zgjedhjeve në ShBA

Shkruan: Madeleine Albright Shumë shpejt pasi mbërrita në Nju Jork si refugjate në moshën 11-vjeçare, unë u bëra një amerikane krenare dhe mirënjohëse. Më vonë, si diplomate e SHBA-së, u

Fama: Pa koncesione nuk ka marrëveshje finale Kosovë-Serbi

Bashkimi Evropian duhet të shikojë mundësinë që në platformën dialoguese Kosovë-Serbi, ta përcaktojë se marrëveshja finale duhet të përfshijë njohjen e ndërsjellë, sugjeron Grupi Ndër

De Biasi: Unë sërish te Shqipëria? Kurrë mos thuaj kurrë

Gianni de Biasi, aktualisht trajner i Azerbaixhanit (do të luajë në “Elbasan Arena” ndaj Qipros) ishte i ftuari special i gazetarit Glend Tafajit në emisionin dedikuar Nations League. Ish-traj

Kosova të ndërpresë bisedimet pas deklaratave skandaloze të zyrtarëve serb ndaj viktimave të luftës

Shkruan: Msc. Skender Berisha Qeveria Hoti e zhgënjyer me deklaratat e disa zyrtarëve publikë në Serbi. Të ulëta dhe të papranueshme u cilësuan deklaratat e disa zyrtarëve politik të cilët

Eksperti i OBSH: Vaksina për COVID-19 mund të jetë e gatshme në tremujorin e dytë të vitit 2021

Helen Rees, hulumtuese në mjekësi, është optimiste se vaksina kundër coronavirusit do të jetë e disponueshme në tremujorin e dytë të vitit 2021. Rees, e cila bën pjesë në Grupin Këshilli

Bashkimi Evropian tenton ta rikthejë Kosovën në tavolinën Suedeze!

Shkruan: MSc Skender Berisha Shantazhi i Bashkimit Evropian ndaj Kosovës siq duket shkoi huq.Ajo provoi me anën e shantazhit të arrijë një marrëveshje mes Kosovës dhe Serbisë, duke mos e patur

Info Tjera