Opinione & Intervista http://mediapress.al/wp-content/uploads/2020/08/20200822_185757.png

Qytetari nuk ka të drejtë të kandidojë për President të venditShkruan: Msc. Skender Berisha

Qytetarët e Kosovës po e vuajnë një të drejtë të kufizuar nga kushtetuta për të kandiduar si i barabartë për pozitën e presidentit të republikës.

Gjithashtu kjo pengesë e krijuar nga politika kosovare, dhe e votuar në parlamentin e R. së Kosovës për qytetarët e vendit po sjell ngecje në propozimet e ndryshme që mund të ketë, e veçmas i vë në pozitë jo të mirë kur disa nga politikanët shfaqin ambicie për një pozitë të tillë, pasiqë dihet qartë se një pozitë e tillë në Kosovë është lehtë të fitohet p.sh., duke përdorë kushtëzimin, e të tilla gjëra të cilat i ka si garancë nga një kushtetutë që gjithsesi ka nevojë të ndryshohet në një të ardhme të afërt.

Zgjedhja e presidentit edhe kësaj radhe do të jetë “pazar” i politikës kosovare, por nëse punohet dhe ka vullnet politik pas këtij mandati të presidentit të ardhshëm do të duhej të zgjidhej direkt nga qytetarët.
Edhe pse roli i Presidentit është rol me ndikim minimal në jetën e qytetarëve, prap se prap një figurë që pranohet dhe votohet nga shumica e qytetarëve do të ishte ideale.
Është e qartë se qytetari apolitik ska të drejtë të jetë President i vendit me një kushtetutë të tillë që e ka Kosova.
Propozimet do të ishin gjithmonë të mirëseardhura, dhe një propozim që kufizon kohën nga pesë (5) në katër (4) do të ishte më e mirë duke e futur zgjedhjen e Presidentit në kohën e njejtë me zgjedhjet lokale në nivel vendi, dhe jo gjatë zgjedhjeve parlamentare.
Kosova e ka të domosdoshme të veprojë në këtë drejtim, dhe ndryshimet kushtetuese do t’a kufizojnë mundësinë e pazareve dhe dëmeve që i shkaktohet vendit me tema të parëndësishme që si të tilla nuk janë tema që prekin direkt apo indirekt mirëqenien e qytetarëve të Republikës së Kosovës.

Të fundit

Touval: Izraeli ia kishte borxh SHBA-së njohjen e Kosovës

Yonatan Touval, analist pranë Institutit të Izraelit për Politikat e Jashtme Rajonale, thotë në një intervistë për Radion Evropa e Lirë se njohja e Kosovës nga Izraeli, 12 vjet pas shpalljes

Virologu gjerman rrëzon teoritë konspirative

Virusi nuk është aspak i rrezikshëm! Industria farmaceutike dëshiron të fitojë me pandeminë. Të rinjve nuk u ndodh asgjë! Në demonstratat e Coronës, në biseda apo internet ndesh rregullish

Zgjerimi i kufirit detar s’mund të bëhet pa marrëveshje

Intervistë e Janis Mutsos me Edi Rama, për emisionin Mega Fundjavë Në vitin 2009 u mbyll një marrëveshje e ngjashme me Itali-Greqi për ZEE, çfarë ndodhi? Pas mbylljes së marrëveshjes disa i

Rama: Vendimmarrja varet nga dinamikat e brendshme të BE

Deutsche Welle: Zoti Rama, cili është qëllimi i vizitës suaj në Gjermani? Edi Rama: Jam i ftuar në një forum të rëndësishëm të politik-bërjes në Bavari, me një qëndresë të shkurtër

“Mali i Zi mbetet multi -kulturor, multi-etnik, multi-fetar”

DW: Zoti Krivokapiç, ju mund të bëheni kryeministri i ardhshëm i Malit të Zi. Në vendin tuaj disa gëzojnë, disa janë të shqetësuar. A ka arsye për shqetësimet që ekzistojnë? Zdravko Kri

Kosova dhe Mustafa Kruja, një dyshe e përjetshme

Më poshtë mund ta lexoni një studim që analizon marrëdhëniet e veçanta që personazhi i shumëdiskutuar i historisë shqiptare, Mustafa Kruja, pati me Kosovën dhe përpjekjet e tij të pafund

Info Tjera