Udhëtime http://mediapress.al/wp-content/uploads/2018/04/sas.jpg

Për të ulur ndotjen, Suedia vendos taksë të re për fluturimet me avion

Publikuar: 08/04/2018

Suedia ka prezantuar një taksë të re të aviacionit që qeveria thotë se është një përpjekje për të kufizuar ndikimin e udhëtimit ajror në mjedis. Megjithatë, Agjencia e Mbrojtjes së Mjedisit në vend thotë se nuk do të ketë një efekt të madh mbi emetimet.

Pasagjerët që largohen nga aeroportet suedeze do të goditen me një pagesë shtesë midis 60 dhe 400 kronor (7 deri në 48 dollarë) varësisht nga destinacionet e fluturimit.

Pagesa do të zbatohet për të gjithë, përveç ekuipazhit të fluturimit, pasagjerëve që ndalen pa ndryshuar aeroplanët dhe foshnjat që mbahen në krahët e kujdestarit.

“Objektivi i taksës është të minimizojë gjurmët e karbonit të fluturimeve pas një rritje të mprehtë në udhëtimin ajror”, thotë ministrja suedeze e klimës, Isabella Lovin.

Kjo kërkesë u denoncua disi nga Mats Björsell, zëdhënëse e Agjencisë Suedeze për Mbrojtjen e Mjedisit, e cila tha në Radio Sverige se tatimi nuk pritet të reduktojë shumë emetimet.

Një raport i qeverisë vlerësoi se tatimi mund të reduktojë potencialisht emetimet e serrave deri në dy për qind.

Ky veprim është kritikuar nga Partia Qendrore, e cila argumentoi se në vend të taksës, t’u kërkohej kompanive ajrore të përdorin një përqindje të caktuar të biokarburanteve.

Një studim në Dagens Nyheter zbuloi se tatimi i mbështetur gjerësisht, me 53 për qind të suedezëve duke thënë se ata janë në favor të tij.